Trump steunt de Republikein uit North Carolina als RNC-voorzitter, schoondochter Lara Trump als covoorzitter Door Reuters


©Reuters. De voormalige Amerikaanse president Donald Trump wordt geïntroduceerd door Michael Whatley, voorzitter van de Republikeinse Partij van North Carolina, voordat hij spreekt op het North Carolina GOP-conventiediner in Greenville, North Carolina, VS, op 5 juni 2021. REUTERS/Jonathan Drake/File Photo

Door Nathan Layne en Gram Slattery

(Reuters) -Donald Trump heeft maandag de voorzitter van de Republikeinse Partij van North Carolina, Michael Whatley, goedgekeurd als de volgende voorzitter van het Republikeinse Nationale Comité en zijn schoondochter Lara Trump als medevoorzitter, waarmee hij zijn greep op de organisatie wil versterken nu deze wordt gesloten. op de presidentiële nominatie.

Trump, de koploper om de kandidaat van de partij te worden en in november de strijd aan te gaan met de democratische president Joe Biden, zei dat hij de RNC nodig had om zijn werk ‘foutloos’ uit te voeren en ‘een goede partner’ te zijn in zijn campagne voor de verkiezingen van 2024.

De stap om Whatley te steunen volgt op wekenlange berichten in de media waaruit bleek dat Trump gefrustreerd was geraakt door de huidige voorzitter, Ronna McDaniel, vanwege de matige fondsenwerving en de prestaties van de partij in de stembus.

Tijdens de ambtsperiode van McDaniel werd Trump in 2020 verslagen, en de partij presteerde zwakker dan verwacht bij de tussentijdse verkiezingen van 2022.

“Ik denk dat mijn vriend Michael Whatley de volgende leider van de RNC zou moeten zijn. Michael is vanaf het begin bij mij geweest en heeft geweldig werk geleverd in zijn thuisstaat North Carolina”, zei Trump in een verklaring.

“Mijn zeer getalenteerde schoondochter, Lara Trump, heeft ermee ingestemd om covoorzitter van de RNC te worden… Ze heeft me verteld dat ze deze uitdaging wil aannemen en dat het GEWELDIG zou zijn.”

Als onderdeel van de herschikking zei Trump dat Chris LaCivita, een medemanager van zijn campagne, zou dienen als Chief Operating Officer van de RNC. LaCivita is een ervaren politieke agent die tijdens de race van 2016 bij de RNC heeft gewerkt en op de congresvloer heeft geholpen een uitdaging voor de nominatie van Trump te dwarsbomen.

Bronnen hadden Reuters vorige week verteld dat McDaniel van plan was af te treden na de voorverkiezingen in South Carolina op 24 februari, die Trump naar verwachting zal winnen en volgens opiniepeilingen hem een ​​grote voorsprong geeft op zijn enige uitdager, Nikki Haley, in de staat.

McDaniel zal dit najaar hard blijven werken om Biden te verslaan, zei een RNC-woordvoerder maandag na de verklaring van Trump en voegde eraan toe: “Er is niets veranderd, en er zal pas na South Carolina een besluit of aankondiging over toekomstige plannen komen.”

Steve Scheffler, lid van het Republikeinse Nationale Comité uit Iowa, zei dat hij verwachtte dat de door Trump goedgekeurde leiderschapslijst zou worden goedgekeurd door een meerderheid van de 168 leden van het lichaam, die verantwoordelijk zijn voor het formeel selecteren van de partijvoorzitter.

“Als hij de vermoedelijke genomineerde zal zijn en een zware race gaat hebben, heeft hij vroeg of laat een team nodig”, zei Scheffler tegen Reuters. “Ik vermoed dat er geen tegenstand zal zijn.”

In zijn verklaring zei Trump dat hij verwachtte dat de RNC, die een cruciale rol speelt bij het bijeenbrengen van middelen en het werven van kiezers, ook zou werken aan het ‘zorgen van eerlijke en transparante verkiezingen’ – een verhulde knipoog naar zijn valse beweringen die hij in 2020 verloor door fraude. .

Whatley had deze beweringen gesteund, merkte het Democratic National Committee (DNC) op in een verklaring waarin de keuze van Trump werd veroordeeld.

“Whatley heeft onze democratie al een keer eerder bedreigd toen hij leugens verspreidde over de uitslag van de verkiezingen van 2020”, zegt DNC ​​Rapid Response-directeur Alex Floyd. “Trump beloont hem alleen al door te laten zien dat er in november over democratie zal worden gestemd.”

Lara Trump is een van de sterkste supporters van haar schoonvader. Ze is een vaste waarde in conservatieve nieuwsprogramma’s en flirtte met een kandidaatstelling voor een Amerikaanse Senaatszetel in North Carolina in 2022.

Terwijl Whatley en LaCivita hun staat van dienst hebben bewezen met het werven van fondsen en de essentie van winnende campagnes, werpt Lara Trump “een aantal rode vlaggen op in de kolom nepotisme”, zegt Jeanette Hoffman, een Republikeins politiek adviseur.

Hoffman merkte echter op dat Trump tijdens zijn ambtsperiode in het Witte Huis nauw had samengewerkt met zijn dochter Ivanka en andere familieleden. “Dit is dus niets nieuws voor de Trump-wereld. Zijn familie behoort tot zijn naaste adviseurs.”

Een van de belangrijkste taken zal het omkeren van de verslechterende financiën van de RNC zijn. Het binnenhalen van de nominatie zou de weg vrijmaken voor de campagne van Trump en de RNC om een ​​gezamenlijke fondsenwervingscommissie op te richten en geld in te zamelen bij grote donoren.

“Als nieuwe mensen de uitgaven onder controle krijgen en het vertrouwen van grote donoren winnen, zou dat zeer nuttig zijn voor de campagne”, zegt Alex Conant, een Republikeinse strateeg die aan de presidentiële campagne van 2016 van de Amerikaanse senator Marco Rubio heeft meegewerkt.

In een verklaring bekritiseerde Haley’s campagneleider, Betsy Ankney, de voorgestelde veranderingen in het leiderschap van Trump als vergelijkbaar met “het herschikken van de ligstoelen op de Titanic.” Ze beschreef de RNC als “effectief failliet” en zei dat Haley, als hij verkozen zou worden, iedereen bij de organisatie zou ontslaan en een audit van de financiën zou uitvoeren.