Strafrechtelijke veroordeling van Binance-oprichter CZ uitgesteld tot eind april

Changpeng Zhao, oprichter en CEO van Binance, woont de Viva Technology-conferentie gewijd aan innovatie en startups bij in het expositiecentrum Porte de Versailles in Parijs op 16 juni 2022.

Benoit Tessier | Reuters

De strafrechtelijke veroordeling van Binantie oprichter Changpeng Zhao wegens een aanklacht wegens het witwassen van geld is uitgesteld tot 30 april, volgens een bericht maandag in de federale rechtbank van Seattle.

In die rol werd niet uitgelegd wat een uitstel van twee maanden zou zijn bij de veroordeling van Zhao, een Canadees staatsburger die algemeen bekend staat als “CZ”, die vrij is op basis van een borgsom van $ 175 miljoen in de Verenigde Staten.

Zhao’s advocaat, William Burck, weigerde commentaar te geven toen hem werd gevraagd naar het uitstel. CNBC heeft het ministerie van Justitie gevraagd naar de vertraging.

Federale strafrichtlijnen suggereren een maximale gevangenisstraf van 18 maanden voor Zhao, maar aanklagers hebben naar verluidt overwogen om een ​​zwaardere straf te eisen.

Zhao bekende op 21 november schuldig te zijn aan een aanklacht wegens het niet onderhouden van een effectief anti-witwasprogramma bij Binance, ‘s werelds grootste cryptocurrency-exchange. Als onderdeel van dat pleidooi stemde hij ermee in af te treden als CEO van Binance en een boete van $ 50 miljoen te betalen.

Binance stemde er tegelijkertijd mee in om 4,3 miljard dollar aan boetes en restitutie te betalen als onderdeel van zijn schuldig pleidooi voor samenzwering om een ​​geldtransmissiebedrijf zonder vergunning te runnen, een dergelijk bedrijf uit te voeren en de International Emergency Economic Powers Act te overtreden.

Lees meer CNBC-politieke berichtgeving

“Binance stond illegale actoren toe om vrijelijk transacties uit te voeren en ondersteunde activiteiten van seksueel kindermisbruik tot illegale verdovende middelen en terrorisme”, zei minister van Financiën Janet Yellen toen het bedrijf en Zhao schuldig pleitten.

Zhao zou oorspronkelijk op 23 februari worden veroordeeld.

De rechter in de zaak van Zhao heeft begin december zijn verzoek afgewezen om naar zijn huis in de Verenigde Arabische Emiraten te mogen reizen voordat hij wordt veroordeeld.

De Amerikaanse districtsrechter Richard Jones noemde Zhao’s “enorme rijkdom” en het gebrek aan banden met de Verenigde Staten toen hij oordeelde dat hij een vluchtrisico vormde.

Jones verwierp eind december een ander bod van Zhao om naar de VAE te reizen. Zhao had in zijn nieuwe aanvraag gezegd dat hij naar huis wilde reizen voor de “ziekenhuisopname en operatie” van een persoon in zijn leven.

Hij had aangeboden zijn aandelen in Binance te plaatsen als zekerheid voor zijn rendement.