Olieprijzen lopen vooruit op CPI-gegevens, aldus OPEC-rapport Door Investing.com


©Reuters.

Investing.com– De olieprijzen bewogen dinsdag weinig in de Aziatische handel, omdat traders voorzichtig werden in de aanloop naar belangrijke Amerikaanse inflatiegegevens die naar verwachting een rol zullen spelen in het rentebeloop, terwijl ook een maandrapport van de OPEC centraal stond.

De prijzen lagen voor een tweede sessie op rij binnen een bereik, omdat de recente rebound-rally in de ruwe olie nu aan kracht leek te verliezen. De olieprijzen waren vorige week scherp gestegen nadat Israël een mogelijk staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas had afgewezen.

Israël zette zijn offensief tegen de Palestijnse groep voort, terwijl de Jemenitische Houthi-groep schepen in de Rode Zee bleef aanvallen. Dit laatste was het duidelijkste teken dat de oorlog tussen Israël en Hamas mogelijk gevolgen zou hebben voor de mondiale olievoorraden, omdat de transporten van ruwe olie door de regio werden omgeleid en vertraagd.

die in april afloopt, steeg met 0,1% naar $82,06 per vat, terwijl hij om 20:58 ET (01:58 GMT) met 0,1% steeg naar $76,89 per vat. Beide contracten bevonden zich dicht bij het hoogste niveau in twee weken, hoewel de handelsvolumes werden afgeremd door een vakantie van een week in China.

CPI-gegevens en OPEC-rapport zullen meer aanwijzingen voor renteverlagingen geven

De focus lag nu volledig op de Amerikaanse (CPI) inflatiegegevens die later op dinsdag verschijnen. Verwacht wordt dat de inflatie in januari verder zal afnemen, maar ruim boven de jaarlijkse doelstelling van 2% van de Federal Reserve blijft.

De centrale bank had onlangs gewaarschuwd dat de aanhoudende inflatie de rentetarieven waarschijnlijk langer hoog zou houden, wat wijst op aanhoudende druk op de economie in de komende maanden – een trend die mogelijk de vraag naar olie zou kunnen aantasten.

Het vooruitzicht op hoge rentetarieven zorgde ook voor een stijging van de , wat op zijn beurt de ruwe prijzen onder druk zette. Een hogere dollar heeft een negatieve invloed op de vraag naar olie, doordat ruwe olie duurder wordt voor internationale kopers.

uit het Verenigd Koninkrijk en uit de eurozone was later deze week ook beschikbaar, waarbij laatstgenoemde naar verwachting een aanhoudende daling zal laten zien in de op twee na grootste economie ter wereld. De vertragende economische groei in Europa zorgt de komende jaren ook voor onzekerheid over de vraag naar olie.

Een rapport van de Organisatie van Olie-exporterende Landen (OPEC) verschijnt later op dinsdag en zal naar verwachting meer aanwijzingen geven over de vraagverwachtingen van het kartel.

De groep had tijdens een recente bijeenkomst haar productieniveau stabiel gehouden en zei ook dat zij verwachtte dat de vraag naar olie de komende twee jaar aanzienlijk zou verbeteren.

Na het OPEC-rapport volgt donderdag ook een rapport van het Internationaal Energieagentschap.