Nikkei blijft brullen terwijl de yen wankelt Door Reuters


©Reuters. Een vrouw loopt langs een man die een elektronisch bord onderzoekt met daarop het Japanse Nikkei-gemiddelde en de aandelenkoersen buiten een makelaarskantoor, in Tokio, Japan, 20 maart 2023. REUTERS/Androniki Christodoulou/File Photo

Een blik op de komende dag op de Europese en mondiale markten van Ankur Banerjee

Het zinderende begin van 2024 lijkt nog niet te stoppen, waarbij de Japanse benchmark dinsdag opnieuw een 34-jarige piek opschroeft, terwijl de yen wankelt richting het nauwlettend in de gaten gehouden niveau van 150 per dollar.

De Nikkei overschrijdt dit jaar bijna elke dag pieken van meerdere decennia, en baant zich langzaam een ​​weg naar de recordhoogte van 38.957 punten op de laatste handelsdag van 1989.

De benchmark bereikte dinsdag 37.930, het hoogste niveau sinds februari 1990, en ligt op koers om dit jaar een winst van 13% te boeken. En dat is na de stijging van 28% in 2023, waardoor het de best presterende grote aandelenmarkt van Azië werd.

De beleggingsthese blijft dezelfde: lage waarderingen en veranderingen in het ondernemingsbestuur, waardoor de markt aantrekkelijk wordt voor buitenlandse investeerders, zelfs nadat ze vorig jaar 6,3 biljoen yen ($42,1 miljard) in Japanse aandelen hadden gestort.

Maar dit jaar heeft ook sterke winstresultaten opgeleverd, terwijl de yen terug wankelt naar het altijd cruciale niveau van 150 per dollar. De autoriteiten zijn begonnen de markt onder druk te zetten om de daling van de yen te remmen.

Nu China deze week gesloten is vanwege het nieuwe maanjaar, zal de handel in Azië waarschijnlijk gematigd zijn, hoewel de verkiezingen in Indonesië woensdag centraal zullen staan ​​en enige marktruzies zouden kunnen veroorzaken.

Een meanderende Aziatische sessie lijkt plaats te moeten maken voor een strenge opening in Europa, afgaande op de termijnmarkten. Nu de pan-Europese economie bijna het hoogste punt in twee jaar heeft bereikt, zouden beleggers op zoek kunnen gaan naar wat winst.

Het Amerikaanse inflatierapport zal de belangrijkste gebeurtenis van de dag zijn en aanwijzingen geven over de richting waarin de rente gaat.

Hoewel traders hun verwachtingen over de mate waarin de Fed dit jaar de rente zal verlagen drastisch hebben bijgesteld en nu een renteverlaging van 111 basispunten verwachten, is het de vraag wanneer – en niet of – de Amerikaanse centrale bank een versoepelingscyclus zal starten.

Maar daarvoor zullen gegevens over de gemiddelde weeklonen in Groot-Brittannië de interesse van handelaars vasthouden en helpen de gezondheid van de arbeidsmarkt te meten, en ook of de inflatiedruk op de markt aan het afkoelen is.

De Bank of England is onvermurwbaar gebleven dat de inflatie te ver boven haar doelstelling van 2% ligt om een ​​voortijdige verlaging te riskeren, waarbij het pond sterling als carry trade-doelstelling naar voren komt.

Belangrijkste ontwikkelingen die de markten dinsdag kunnen beïnvloeden:

Economische gebeurtenissen: Britse gemiddelde wekelijkse inkomsten over de drie maanden eindigend in december, Britse ULO-werkloosheid voor december

($1 = 149,5300 yen)

(door Ankur Banerjee; redactie door Edmund Klamann)