Hier is de uitsplitsing van de inflatie voor januari 2024 – in één grafiek

Mensen winkelen op 25 januari 2024 in een bouwmarkt in Brooklyn.

Spencer Platt | Getty Images Nieuws | Getty-afbeeldingen

De inflatie daalde in januari en de koopkracht van consumenten steeg naarmate de prijsdruk op Amerikaanse goederen en diensten bleef afnemen.

De consumentenprijsindex, een belangrijke inflatiemeter, steeg in januari met 3,1% ten opzichte van een jaar eerder, aldus het Amerikaanse ministerie van Arbeid dinsdag. Dat is minder dan de 3,4% in december.

De CPI meet hoe snel de prijzen van alles, van fruit en groenten tot knipbeurten, concertkaartjes en huishoudelijke apparaten, in de Amerikaanse economie veranderen.

Hoewel die algemene neerwaartse trend bemoedigend is, waren er onder de oppervlakte ook enkele “teleurstellingen”: de inflatie steeg van december tot januari in categorieën als onderdak, voedsel, elektriciteit en luchtvaarttarieven, zegt Mark Zandi, hoofdeconoom bij Moody’s Analytics.

Uiteindelijk is het waarschijnlijk slechts een “korte omweg” van de bredere desinflatietrend, die zich waarschijnlijk niet in een volkomen rechte lijn zal ontwikkelen, voegde hij eraan toe.

“Je ziet zigzaggende bewegingen in al deze gegevens, en dit was maar een zigzagbeweging”, zei Zandi. “Het komt erop neer: de inflatie blijft matigen. Ze is nog steeds onaangenaam hoog, maar… gaat de goede kant op. En alle trendlijnen zien er nog steeds goed uit, afgezien van de data-omweg van vandaag.”

Met de looncheques van werknemers kan meer worden gekocht

De inflatie is aanzienlijk gedaald ten opzichte van de piek uit het pandemietijdperk, 9,1%, in juni 2022. Rond die tijd hield het salaris van de gemiddelde consument geen gelijke tred met de snel stijgende prijzen. Hun zogenaamde ‘reële inkomsten’ – inkomsten na aftrek van inflatie – waren ruim twee jaar negatief.

Die dynamiek is omgedraaid: het uurloon van werknemers ligt sinds mei hoger dan de inflatie. Met andere woorden: met hun loon kan meer worden gekocht. Het reële gemiddelde uurloon is tussen januari 2023 en januari 2024 met 1,4% gestegen, aldus het ministerie van Arbeid dinsdag.

Het normaliseren van de inflatie betekent dat consumenten hun ‘overtollige spaargeld’ niet hoeven te besteden om de uitgaven te ondersteunen, volgens een recente visie geschreven door de Global Investment Strategy Group van JP Morgan.

Het consumentenvertrouwen steeg in januari met 13% naar het hoogste niveau sinds juli 2021, wat een weerspiegeling is van “verbeteringen in de vooruitzichten voor zowel de inflatie als de persoonlijke inkomens”, aldus de Universiteit van Michigan.

Waar de inflatie in januari hoog was

Kartons sinaasappelsap tentoongesteld in een supermarkt in Los Angeles.

Mario Tama | Getty-afbeeldingen

Ondanks de brede desinflatie zijn er specifieke categorieën waar de inflatie relatief hoog blijft.

“Opmerkelijke” categorieën zijn onder meer motorvoertuigverzekeringen (waar de kosten het afgelopen jaar met 20,6% zijn gestegen), recreatie (2,8%), persoonlijke verzorging (5,3%) en medische zorg (1,1%), aldus het ministerie van Arbeid.

De prijzen voor autoverzekeringen en autoreparaties zijn bijvoorbeeld snel gestegen na een eerdere stijging van de prijzen voor nieuwe en gebruikte auto’s tijdens de pandemie, zij het met vertraging.

Deskundigen reageren op het CPI-rapport van januari

Bovendien is de inflatie in onderkomens de afgelopen twaalf maanden met 6% gestegen. Onderdak is het grootste onderdeel van het gemiddelde huishoudensbudget, en de hardnekkig hoge inflatie in deze categorie heeft de algemene inflatiecijfers op peil gehouden.

Economen verwachten dat de woninginflatie zal matigen als gevolg van bemoedigende signalen, zoals het matigen van de nationale prijzen voor nieuw ondertekende huurcontracten, een trend die vaak maanden nodig heeft om door te dringen in bredere inflatiegegevens.

“Alles wijst erop dat dit gaat gebeuren”, zei Zandi. “De vertraging is langer dan ik had verwacht.”

Meer van Persoonlijke Financiën:
Waarom de ‘laatste kilometer’ van de inflatiebestrijding lastig kan zijn
Waarom desinflatie ‘idealer’ is dan deflatie
Werknemers kunnen onterecht zuur zijn op de arbeidsmarkt

Andere categorieën hebben zich aanzienlijk teruggetrokken.

De inflatie voor boodschappen is bijvoorbeeld de afgelopen twaalf maanden gedaald tot 1,2%, vanaf een piek van ongeveer 13,5% in augustus 2022. Sommige categorieën – zoals bevroren niet-koolzuurhoudende sappen en dranken, suiker en biefstuk – blijven echter hoog. Hun prijzen zijn respectievelijk met 29%, 7,2% en 10,7% gestegen.

De suikerprijzen werden in 2023 bijvoorbeeld beïnvloed door “aanhoudende tekorten en beschikbaarheidsproblemen”, zegt Amy Smith, econoom bij Advanced Economic Solutions.

Suiker is een belangrijk ingrediënt in onder meer sappen en dranken; Deze laatste werden ook getroffen door het slechte weer in Brazilië en Florida, waardoor de productie van sinaasappelen daalde en de futures op bevroren geconcentreerd sinaasappelsap in november naar een recordhoogte steeg, aldus Smith. En de rundvleesproductie daalde in 2023 met bijna 5%, deels als gevolg van de impact van ernstige droogte op weilanden, voegde ze eraan toe.

Ondertussen zijn de totale energiekosten het afgelopen jaar met 4,6% gedaald, of zelfs leeggelopen, waarbij benzine met 6,4%, aardgas met 17,8% en stookolie met 14,2% daalde.

Waarom de inflatie enorm steeg in het pandemische tijdperk

De inflatie piekte aanvankelijk begin 2021 toen de Amerikaanse economie zich heropende na de Covid-19-gerelateerde shutdown.

Tijdens de pandemie steeg de vraag van de consument naar huishoudelijke goederen omdat mensen meer tijd thuis doorbrachten en niet konden besteden aan reizen en andere ervaringen. De goederenproductie kon de grote vraag niet bijhouden door de krappe toeleveringsketens.

Volgens Jay Bryson, hoofdeconoom van Wells Fargo Economics, was het een ‘dubbele klap’ die ervoor zorgde dat de prijzen ‘naar boven schoten’.

Nu zijn de toeleveringsketens en de consumentenvraag naar goederen grotendeels genormaliseerd, zei Bryson.

De inflatie aan de ‘dienstenkant’ van de economie – de immateriële dingen die we consumeren, zoals concerten, autoreparaties en dierenartsbezoeken – neemt ook af, maar blijft hoog, zei hij. Een belangrijke reden hiervoor is de loongroei, aangezien arbeid een belangrijke inputkosten is voor dienstenbedrijven, aldus economen.

De vraag van bedrijven naar werknemers steeg naar een recordhoogte toen de economie weer openging, en de loongroei sprong naar het hoogste niveau in decennia, omdat werknemers een ruime invloed op de arbeidsmarkt genoten. Die groei is sindsdien afgenomen omdat de arbeidsmarkt is afgekoeld van een gloeiend heet niveau, waardoor de inflatoire druk op de dienstensector is afgenomen, maar blijft hoog, aldus economen.