Het grootste probleem van China is een gebrek aan vertrouwen: de CEO van Standard Chartered

De nieuwe Chinese economie is 'booming', zegt Standard Chartered

DUBAI, Verenigde Arabische Emiraten – China wordt geconfronteerd met een vertrouwenstekort nu zijn economie een enorme transitie ondergaat en de bezorgdheid over de aanhoudende vastgoedcrisis toeneemt, zei een topbank-CEO op het podium van de World Governments Summit in Dubai.

“Het grootste probleem van China is voor mij een gebrek aan vertrouwen. Externe investeerders hebben geen vertrouwen in China en binnenlandse spaarders hebben geen vertrouwen”, zei Bill Winters, CEO van de op de opkomende markten gerichte bank Standard Chartered, maandag tegen Dan Murphy van CNBC tijdens een paneldiscussie.

“Maar ik denk dat China een grote transitie doormaakt van de oude economie naar de nieuwe economie”, voegde Winters eraan toe. “Als je de nieuwe economie bezoekt, die velen van jullie hebben – ik heb – is die booming, absoluut booming, tot ver in de dubbele cijfers en in alles wat EV-gerelateerd is, de hele toeleveringsketen, alles wat met duurzame financiën en duurzaamheid te maken heeft, enz. .”

Beleggers houden China nauwlettend in de gaten, waar de schommelingen op de aandelenmarkten, het deflatieprobleem en de vastgoedproblemen een schaduw werpen op de mondiale groeivooruitzichten. Volgens een rapport van het Internationaal Monetair Fonds dat eind december 2023 werd voltooid, zal de vraag naar nieuwe woningen in China de komende tien jaar met ongeveer 50% dalen.

Een verminderde vraag naar nieuwe woningen zal het moeilijker maken om overtollige voorraden op te vangen, “waardoor de aanpassing op de middellange termijn wordt verlengd en de groei wordt gedrukt”, aldus het rapport. Vastgoed- en aanverwante industrieën zijn goed voor ongeveer 25% van het Chinese bruto binnenlands product.

IMF-chef: China moet vastberadenheid tonen om economische hervormingen door te voeren

IMF-directeur Kristalina Georgieva benadrukte zondag in een toespraak voor CNBC in Dubai wat zij zag als de noodzaak van hervormingen vanuit Peking om de economische problemen het hoofd te bieden.

De internationale kredietverstrekker heeft met China gesproken over ‘structurele problemen op de langere termijn die het land moet aanpakken’, zei Georgieva. “Onze analyse laat zien dat zonder diepgaande structurele hervormingen de groei in China onder de 4% kan dalen. En dat zal heel moeilijk zijn voor het land.”

‘We willen dat de economie echt meer richting binnenlandse consumptie gaat, en minder afhankelijk wordt van de export… [they need] vertrouwen van de consument”, zei ze, in navolging van Winters’ gevoelens over het binnenlandse vertrouwen. “En dat betekent dat het vastgoed moet worden hersteld, dat het pensioenstelsel op zijn plaats moet komen, en dat deze verbeteringen op langere termijn in de fundamenten van de Chinese economie nodig zijn.”

Winters van Standard Charters is intussen uiteindelijk optimistisch over de op een na grootste economie ter wereld, en wijst erop dat elke samenleving die een grote economische transitie heeft ondergaan onvermijdelijk een zekere mate van tumult en groeipijnen ervaart.

‘Ze proberen deze transitie in goede banen te leiden zonder het financiële systeem te ontwrichten, wat ons in het Westen nooit is gelukt’, zei de CEO. “Elke grote industriële transitie is met een grote depressie of een mondiale financiële crisis gepaard gegaan. Ze proberen dat te vermijden, wat betekent dat de transitie wordt uitgesteld. Ik denk dat ze de achterliggende fase prima zullen doorkomen.”

— Evelyn Cheng van CNBC heeft bijgedragen aan dit rapport.