De rechtszaak van de farmaceutische groep over het Medicare-prijsprogramma voor geneesmiddelen is afgewezen door Reuters


©Reuters. BESTANDSFOTO: Farmaceutische tabletten en capsules zijn gerangschikt in de vorm van een Amerikaans dollarteken op een tafel in deze foto genomen in Ljubljana op 20 augustus 2014. REUTERS/Srdjan Zivulovic/File Photo

Door Nate Raymond

(Reuters) -Een federale rechter heeft maandag een rechtszaak afgewezen door een grote handelsvereniging uit de farmaceutische industrie, die een nieuw programma aanvecht dat Medicare in staat stelt prijzen te onderhandelen met farmaceutische bedrijven voor geselecteerde dure medicijnen.

De Amerikaanse districtsrechter David Ezra in Austin, Texas, koos de kant van de regering van president Joe Biden door een rechtszaak van de Pharmaceutical Research and Manufacturers of America (PhRMA) en twee andere groepen die beweerden dat het programma ongrondwettelijk was, af te wijzen.

“We zijn teleurgesteld over de beslissing van de rechtbank, die niet ingaat op de merites van onze rechtszaak, en we wegen onze volgende juridische stappen af”, zei Nicole Longo, een PhRMA-woordvoerder, in een verklaring.

De uitspraak markeerde een nieuwe overwinning voor de regering in haar verdediging van het onderhandelingsprogramma, een van Biden’s kenmerkende initiatieven en onderdeel van de Inflation Reduction Act die de Democratische president in 2022 tot wet ondertekende.

Het programma heeft tot doel om tegen 2031 jaarlijks 25 miljard dollar te besparen door van medicijnfabrikanten te eisen dat ze over de prijzen van geselecteerde dure medicijnen onderhandelen met de Amerikaanse Centers for Medicare en Medicaid Service (CMS), die toezicht houden op Medicare.

Geneesmiddelenfabrikanten die weigeren mee te doen, moeten óf hoge boetes betalen óf zich volledig terugtrekken uit Medicare, dat 66 miljoen Amerikanen omvat, voornamelijk 65 jaar en ouder, en een groot deel van de Amerikaanse uitgaven aan geneesmiddelen op recept voor haar rekening neemt.

In een rechtszaak die in juni werd aangespannen, voerden PhRMA, de Global Colon Cancer Association en de National Infusion Center Association (NICA) aan dat de straffen in strijd waren met de bescherming van de Achtste Amendementen van de Amerikaanse grondwet tegen buitensporige boetes.

Het voerde ook aan dat de wet op onrechtmatige wijze de wetgevende macht aan het agentschap delegeerde en de rechten van bedrijven op een eerlijk proces schond.

De rechtszaak werd aangespannen in NICA’s thuisstaat Texas, en Ezra zei in zijn veertien pagina’s tellende uitspraak dat er alleen vooruitgang kon worden geboekt als de claims van NICA terecht waren.

Maar Ezra zei dat de rechtbank niet bevoegd was om zijn claims te behandelen, omdat deze voortkwamen uit de Medicare Act en alleen door een rechtbank konden worden gehoord na een administratieve beoordeling door de instantie.

Er zijn verschillende andere rechtszaken aangespannen door grote medicijnfabrikanten en groepen, waaronder Johnson & Johnson (NYSE:), Merck & Co en AstraZeneca (NASDAQ:). Een rechter hoorde onlangs argumenten in de zaak van AstraZeneca.

Een andere federale rechter in Ohio weigerde in september de wet te blokkeren in een zaak die was aangespannen door de Amerikaanse Kamer van Koophandel, de grootste zakenlobbygroep van het land. De zaken zullen naar verwachting federale hoven van beroep en mogelijk het Amerikaanse Hooggerechtshof bereiken.