De arm van SoftBank verdubbelt binnen enkele dagen in waarde naarmate de AI-hype toeneemt; Wat nu? Door Investing.com


©Reuters

Investing.com – Arm – de Britse chipontwerper waarvan SoftBank een meerderheidsbelang heeft, zag zijn marktwaardering binnen enkele dagen meer dan verdubbelen nadat het verbeterde winsten signaleerde als gevolg van de toenemende vraag naar kunstmatige intelligentie.

Arm Holdings (NASDAQ:) zag zijn marktkapitaal stijgen naar $153,2 miljard, van ongeveer $70 miljard sinds eind donderdag, waardoor de chipontwerper slechts enkele maanden na zijn beursnotering in november tot de meest waardevolle chipbedrijven ter wereld behoort.

De winsten werden veroorzaakt door een sterker dan verwachte winst voor het kwartaal van december, terwijl Arm ook zijn vooruitzichten aanzienlijk verhoogde op basis van de verwachtingen van een sterkere vraag als gevolg van een AI-hausse.

De chipontwerper verdient royalty’s uit het licentiëren van zijn ontwerpen, die worden gebruikt door de grootste chipmakers ter wereld. NVIDIA Corporation (NASDAQ:) – dat centraal staat in de recente door AI geleide hausse, is een van Arm’s grootste klanten.

De sterke stijging van Arm leverde SoftBank Group Corp. (TYO:) een enorme meevaller van meer dan $100 miljard op. SoftBank heeft een belang van 90% in de chipontwerper, waarbij zijn belang in het bedrijf wordt gewaardeerd op ongeveer $130 miljard – meer dan de eigen marktkapitalisatie van SoftBank van ongeveer $85 miljard.

De aandelen van de Japanse technologie-investeringsgigant stegen sinds donderdag ook met meer dan 20% en bevonden zich op het hoogste niveau sinds mei 2021.

Armdalingen in de aftermarket-handel, verliezen op de korte termijn?

Maar Arm daalde maandag met 3% in de aftermarket-handel, waarbij het aandeel nu kwetsbaar lijkt voor winstnemingen na zijn geweldige rally.

Uit gegevens van Investing.com blijkt dat de aandelenhandel maar liefst 135,9 keer zo hoog is als de verwachte winst, een trend die doorgaans enkele kortetermijnverliezen inluidt. Nvidia, dat zijn marktkapitaal begin 2023 zag stijgen, had ook enige winstnemingen gekend nadat de koers-winstverhouding omhoog schoot.

SoftBank zou ook een deel van zijn aandelen in Arm kunnen verkopen als begin maart een lock-upperiode na de beursintroductie afloopt.

Toch leken de langetermijnvooruitzichten van Arm positief, vooral gezien de groeiende populariteit van AI. Nvidia, dat nog steeds een koers/winstverhouding van 96,5 heeft, zag zijn marktkapitaal in 2023 verdrievoudigen, waarbij de chipmaker onlangs Amazon.com (NASDAQ:) inhaalde en het vierde grootste bedrijf op Wall Street werd.

“Voor de meeste waarnemers komt de plotselinge waarderingsstijging niet overeen met de winstcijfers en de toekomstvoorspellingen”, zegt Ryan Shrout, oprichter en hoofdanalist bij Shrout Research in een recente blogpost.

“De sleutel voor mij is de royalty-inkomstenstroom en de groei ervan in de komende 1-3 jaar… Naarmate een groter deel van de Arm-productmix zich verplaatst naar (de) meer geavanceerde, capabelere en winstgevendere Armv9-architectuur, dan zullen de royalty-inkomsten voor de bedrijf zal sneller groeien dan de individuele groei per eenheid.”

Uit de kwartaalcijfers van Arm bleek dat het bedrijf aan het diversifiëren was van zijn afhankelijkheid van smartphonechips naar servers, auto’s en draagbare apparaten.

Het bedrijf had ook opgemerkt dat de toenemende vraag naar AI-ontwikkeling waarschijnlijk de vraag naar hoogwaardige chips zou doen toenemen. Shrout merkte op dat Arm er waarschijnlijk van zou profiteren als meer bedrijven hun eigen silicium zouden ontwikkelen om te concurreren met Nvidia- en Advanced Micro Devices Inc (NASDAQ :)-processors.