De Amerikaanse Senaat wil de eindstemming over de steunwet voor Oekraïne regelen. Door Reuters


©Reuters. Toeristen lopen in de buurt van het Amerikaanse Capitool terwijl de Senaat stemt om te gaan werken aan een wetsvoorstel dat hulp aan Oekraïne, Israël en Taiwan omvat in Washington, VS, 9 februari 2024. REUTERS/Nathan Howard

Door Richard Cowan en Patricia Zengerle

WASHINGTON (Reuters) -De door de Democraten geleide Amerikaanse Senaat heeft maandag een hulppakket van 95,34 miljard dollar voor Oekraïne, Israël en Taiwan klaargemaakt voor goedkeuring deze week, in de hoop voldoende steun van beide partijen te tonen om de wetgeving helemaal door het Congres te krijgen.

De wetgevers overschreden bij een stemming van 66 tegen 33 een gewone meerderheidsdrempel om de hulpbepalingen aan te nemen als een wijziging van de wetgeving, waarover woensdag definitief gestemd zou kunnen worden. Ze zouden maandag ook stemmen om het debat over de wetgeving te beperken tot 30 uur.

De maatregel nam een ​​dag eerder een belangrijke procedurele hindernis uit de weg met een stemming van 67 tegen 27, met de steun van 18 van de 49 Republikeinen in de Kamer.

“Dit zijn enorm hoge inzetten van het nationale veiligheidspakket. Onze veiligheid, onze waarden, onze democratie. Het is een aanbetaling voor het voortbestaan ​​van de westerse democratie en het voortbestaan ​​van de westerse waarden”, zei Schumer maandag na zeldzame back-to-back-gesprekken. Zaterdag en zondag zittingen van de Senaat om aan het wetsvoorstel te werken.

‘De hele wereld zal zich de komende dagen herinneren wat de Senaat doet’, zei hij.

De democratische president Joe Biden dringt er al maanden bij het Congres op aan om haast te maken met nieuwe hulp aan Oekraïne en Amerikaanse partners in de Indo-Pacific, inclusief Taiwan. Na de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober vroeg hij ook om geld voor de Amerikaanse bondgenoot, samen met humanitaire hulp voor de Palestijnen in Gaza.

Oekraïense functionarissen hebben gewaarschuwd voor wapentekorten in een tijd waarin Rusland doorgaat met hernieuwde aanvallen.

Maar om wet te worden moet het wetsvoorstel zowel door het Huis van Afgevaardigden als door de Senaat worden aangenomen, en het Huis heeft geen enkele grote hulp aan Oekraïne goedgekeurd sinds de Republikeinen in januari 2023 de controle over de Kamer overnamen.

Huisvoorzitter Mike Johnson gaf aan dat het wetsvoorstel onvriendelijk werd ontvangen en zei in een verklaring dat de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden strenge grensveiligheidsbepalingen wilden opnemen.

“Nu er geen enkele wijziging in het grensbeleid van de Senaat is ontvangen, zal het Huis van Afgevaardigden zijn eigen wil moeten blijven uitoefenen in deze belangrijke zaken. Amerika verdient beter dan de status quo van de Senaat”, zei Johnson in een verklaring.

BESCHULDIGING VAN MAYORKAS

Maandenlang hadden de Republikeinen erop aangedrongen dat eventuele extra hulp aan Israël en Oekraïne ook de grote aantallen migranten zou moeten aanpakken die aan de Amerikaans-Mexicaanse grens arriveren.

Maar vorige week stemden de meeste Republikeinen in de Senaat, op aandringen van voormalig president Donald Trump, voor het afschaffen van een tweeledige veiligheidswet die in vier maanden tijd was opgesteld en die werd gezien als de belangrijkste inspanning voor grensveiligheid en immigratiehervormingen in minstens tien jaar.

In plaats daarvan zal het Huis deze week naar verwachting opnieuw proberen de minister van Binnenlandse Veiligheid van Biden, Alejandro Mayorkas, de topfunctionaris die verantwoordelijk is voor de grens, af te zetten.

Schumer schrapte vorige week de grensbeveiligingstaal uit het wetsvoorstel.

Sommige Republikeinse senatoren, waaronder degenen die het nauwst met Trump verbonden zijn, hebben opgeroepen tot een nieuwe herziening van het wetsvoorstel.

Senator Lindsey Graham zei dat delen van de Amerikaanse hulp moeten worden omgezet in leningen en dat alleen ‘dodelijke hulp’, en geen humanitaire hulp, in het pakket moet worden opgenomen. En hij riep op tot Amerikaanse grensbeveiligingsvoorzieningen, hoewel zijn partij tot nu toe geen grensgerelateerde wijzigingen heeft onthuld.