Aziatische valuta verzwakt, dollar stijgt nu CPI-gegevens in zicht Door Investing.com


©Reuters.

Investing.com– De meeste Aziatische valuta’s zijn dinsdag verzwakt, terwijl de dollar steviger werd, omdat de markten zich inhielden voor belangrijke Amerikaanse inflatiegegevens waarvan algemeen wordt verwacht dat ze een rol zullen spelen in het beloop van de rentetarieven.

De inflatiecijfers komen nadat een koor van functionarissen van de Federal Reserve had gewaarschuwd dat de centrale bank geen haast had met het verlagen van de rentetarieven in 2024 – een trend die veel goeds voorspelt voor de dollar en slecht voor risicovolle valuta’s met een hoge rente.

Een handelsvakantie van een week in China en Hong Kong zorgde ervoor dat de handelsvolumes in Azië gematigd bleven. Maar in de offshore-handel daalde het licht licht.

De Japanse yen nadert het niveau van 150 dankzij milde signalen van de BOJ

De munt behoorde tot de slechtst presterende regionale eenheden tijdens recente sessies, verloor dinsdag 0,1% en handelde op 149,53 – een dieptepunt in bijna drie maanden en nog maar een haar verwijderd van een doorbraak boven het 150-niveau, wat meer verliezen voor de yen aankondigt.

De verliezen in de yen kwamen vooral nadat een topfunctionaris van de Bank of Japan had aangegeven dat zelfs wanneer de bank dit jaar de rente zou gaan verhogen, het onwaarschijnlijk was dat ze de rente agressief zou verhogen. Dit scenario biedt weinig verlichting voor de yen, die voornamelijk onder druk stond door een steeds groter wordende kloof tussen de lokale en de Amerikaanse rentetarieven – een trend die nog wordt verergerd door het vooruitzicht van langere rentetarieven in de VS.

De cijfers die aanstaande vrijdag verschijnen, zullen naar verwachting een beperkte verbetering van de groei laten zien, na een onverwachte krimp in het derde kwartaal.

De bredere Aziatische valuta’s vertoonden een lagere trend. De aandelen verloren 0,3% en handelden bijna op het laagste niveau in drie maanden. Uit een particulier onderzoek bleek dat Australië zich begin februari herstelde naar het hoogste niveau in tien maanden, te midden van het toegenomen optimisme over de afnemende inflatie en het uitblijven van renteverhogingen.

De koers was vlak, terwijl de koers 0,1% daalde.

De cijfers van maandag lieten zien dat de Indiase (CPI) inflatie in januari zoals verwacht afnam, maar ruim boven de jaarlijkse doelstelling van 4% van de Reserve Bank of India bleef.

De dollar staat hoger, CPI-gegevens wachtten op signalen van renteverlagingen

De en stegen elk met 0,1% in de Aziatische handel en bleven in het zicht van een recent hoogtepunt in drie maanden, omdat traders uitkeken naar latere renteverlagingen dit jaar.

De inflatie zal naar verwachting in januari afnemen, maar blijft ruim boven de jaarlijkse doelstelling van 2% van de Fed, wat de bank weinig impuls geeft om de rente vroegtijdig te gaan verlagen.

De dollar was eind januari omhooggeschoten toen traders de weddenschappen dat de Fed in maart en mei de rente zou gaan verlagen, scherp begonnen terug te schroeven. Hieruit bleek dat de markten een kans van slechts 45,4% op een verlaging van 25 basispunten in juni incalculeerden.