Aziatische aandelen gaan hoger, dollar stabiel, vooruitlopend op het Amerikaanse inflatierapport

SINGAPORE, 13 februari – Aziatische aandelen gingen langzaam hoger en de dollar bleef vandaag stabiel in de aanloop naar een belangrijk Amerikaans inflatierapport dat zou kunnen helpen de rentevooruitzichten van de Federal Reserve vorm te geven en de timing van renteverlagingen te bepalen.

Bitcoin bleef sterk nadat het voor het eerst in meer dan twee jaar de $50.000 (RM238.275) overschreed, dankzij de instroom in op de beurs verhandelde fondsen, ondersteund door het digitale activum. Het was voor het laatst $ 50.0097 in Aziatische uren.

MSCI’s breedste index van aandelen uit de regio Azië-Pacific buiten Japan stond in de vroege handel 0,15 procent hoger. De index is tot nu toe dit jaar met 3 procent gedaald.

De Japanse Nikkei daarentegen heeft zich voortgezet ten opzichte van vorig jaar en is dit jaar met 12 procent gestegen. Vandaag steeg de index met 1,7 procent en bereikte een nieuw hoogste punt in 34 jaar, dankzij een zwakke yen die het nauwlettend in de gaten gehouden niveau van 150 dollar per dollar nadert.

Advertentie

De financiële markten van China zijn gesloten vanwege de feestdag rond het nieuwe maanjaar en zullen de handel gisteren, 19 februari, hervatten. De markten in Hong Kong zullen naar verwachting op 14 februari worden hervat, waardoor de handel in Azië gematigd blijft en signalen van Wall Street volgt.

Gisteren zakte de Nasdaq tijdens de middagsessie, nadat hij kortstondig zijn recordhoogte van november 2021 had overschreden. De benchmark S&P 500 sloot lager, maar bleef net boven het niveau van 5.000 punten dat hij vrijdag passeerde. E-mini futures voor de S&P 500 daalden met 0,16 procent.

De aandacht van beleggers zal deze week uitgaan naar cruciale rapporten over de Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI), die later op de dag bekend wordt gemaakt, en de producentenprijsindex, die vrijdag zal worden gepubliceerd.

Advertentie

Een hele reeks recente cijfers, aangevoerd door de kracht van de arbeidsmarkt, hebben de veerkracht van de Amerikaanse economie onderstreept en hebben beleggers ertoe aangezet hun verwachtingen van vroege en diepe renteverlagingen door de Fed terug te schroeven.

De markten hebben de kansen op een renteverlaging in maart vrijwel uitgesloten, waarbij traders een kans van 13 procent op een versoepeling inschatten, vergeleken met 77 procent een maand eerder, zo bleek uit de FedWatch-tool van CME.

Door Reuters geraadpleegde economen verwachten dat de CPI met 2,9 procent zal stijgen op jaarbasis, tegen 3,4 procent in de voorgaande maand, terwijl de jaarlijkse kern-CPI-inflatie naar verwachting ook zal vertragen van 3,9 procent naar 3,7 procent in januari. maand eerder.

Er bestaat echter een risico op een opwaartse verrassing, die de rendementen zou kunnen doen stijgen en de dollar verder zou kunnen versterken, aldus Charu Chanana, hoofd valutastrategie bij Saxo.

“De kans op een renteverlaging in mei ligt rond de 70 procent, en er lijkt ruimte om die door te zetten naar juni, nu de markten voorlopig gevoelig blijven voor agressieve verrassingen.”

Handelaren rekenen nog steeds een bezuiniging van 111 basispunten dit jaar in, terwijl de Fed een versoepeling van 75 basispunten verwacht.

Het rendement op staatsobligaties met een looptijd van tien jaar bedroeg 4,172 procent. De dollarindex, die de Amerikaanse munt meet ten opzichte van zes rivalen, was op 104,16 weinig veranderd.

De Japanse yen, die gevoelig is voor de Amerikaanse rente, stond voor het laatst op 149,38 per dollar, niet ver van het nauwlettend in de gaten gehouden niveau van 150 waarvan analisten zeiden dat dit waarschijnlijk zou leiden tot verdere kaakpijn bij Japanse functionarissen in een poging de munt te ondersteunen.

Wat grondstoffen betreft, steeg de Amerikaanse ruwe olie met 0,03 procent naar US$76,94 per vat en de Brent-olieprijs steeg naar US$81,99, een daling van 0,01 procent op de dag zelf. – Reuters