De Amerikaanse president Joe Biden roept snackbedrijven op om de krimpflatie te stoppen. Wat is het?

Als je merkt dat er minder chips in een pakje zitten dat je hebt gekocht of dat het pakje zelf kleiner is dan vroeger, terwijl je voor dat zakje chips hetzelfde, zo niet meer, in sommige gevallen, betaalt, dan is er sprake van krimpflatie. De Amerikaanse president Joe Biden heeft zondag (11 februari) snackbedrijven opgeroepen om de krimpflatie te stoppen en hekelde de praktijk als ‘afzetterij’.

‘Geef me een pauze’

“Sommige bedrijven proberen snel te scoren door de producten beetje bij beetje te verkleinen en hopen dat je het niet merkt”, zei de Amerikaanse president in een video die op X werd geplaatst voorafgaand aan het jaarlijkse American football-kampioenschap Super Bowl LVIII.

Hij voegde eraan toe: ‘Geef me een pauze. Het Amerikaanse publiek is het beu om voor sukkels te worden uitgespeeld. Ik roep bedrijven op om hier een einde aan te maken. Laten we ervoor zorgen dat bedrijven nu het juiste doen.”

Biden bood echter geen tastbare oplossingen of beleid om de praktijk aan te pakken.

KIJK | Kiezers bezorgd over Biden’s omgang met de economie, blijkt uit opiniepeiling

Vorig jaar bracht de Amerikaanse senator Bob Casey, voorzitter van de subcommissie kinderen en gezinnen van de Senaat voor Gezondheid, Onderwijs, Arbeid en Pensioenen (HELP) een rapport uit waarin werd vastgesteld dat bedrijven de afmetingen van bijna al hun producten hadden verkleind, van toiletpapier tot Oreos.

Volgens het rapport van Casey waren huishoudelijke papierproducten per eenheid 34,9 procent duurder dan in januari 2019 en meer dan 10 procent van deze stijging kan worden toegeschreven aan het verkleinen van de afmetingen van rollen en pakketten.

Het kantoor van de Amerikaanse senator heeft ook brieven gestuurd naar de brancheverenigingen die huishoudelijke consumentenproducten en voedingsmiddelen- en drankenbedrijven vertegenwoordigen, waarin wordt geëist dat zij uitleg geven over deze prijsstrategieën en praktijken op het gebied van verpakkingsgrootte, evenals de impact die dit heeft op de consument.

Krimpflatie en de Amerikaanse economie

Er is sprake van krimpflatie wanneer bedrijven de omvang of hoeveelheid van een product verkleinen, maar de prijzen gelijk houden of in sommige gevallen de prijs van dat goed verhogen. Deze praktijk komt vooral veel voor in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie en kan hen helpen heimelijk de winstmarges te vergroten.

Dit fenomeen, of in ieder geval de term, bestaat al meer dan tien jaar, maar werd populair tijdens en na de COVID-19-pandemie toen de wereldeconomie worstelde met problemen met de toeleveringsketen en stijgende grondstofkosten.

Na de pandemie steeg de inflatie in de VS enorm, wat de Federal Reserve ertoe aanzette de rente te verhogen om de stijgende prijzen af ​​te koelen. De centrale bank heeft haar referentierente sinds maart 2022 elf keer verhoogd, maar in december en januari zijn geen nieuwe verhogingen aangekondigd.

De inflatie in de VS is naar verluidt vertraagd van ruim negen procent naar 3,4 procent. Als dit cijfer stabiel blijft, kan de Federal Reserve de rente verlagen, zo blijkt uit berichten in de media.

(Met input van agentschappen)