Dankzij de groei van Microsoft AI kan de Azure-cloud de voorsprong van Amazon wegnemen

Microsoft-CEO Satya Nadella verschijnt op 16 januari 2024 op het World Economic Forum in Davos, Zwitserland.

Chris Ratcliffe | Bloomberg | Getty-afbeeldingen

Amazone Web Services is nog steeds de cloudleider. Maar Microsoft is de kloof snel aan het dichten.

Hoewel Microsoft geen omzetcijfers bekendmaakt voor zijn Azure-cloudinfrastructuur, suggereren cijfers van analisten dat het vijf jaar geleden half zo groot was als AWS. Nu is het ongeveer driekwart zo groot als zijn grootste rivaal, schatten analisten.

Een deel van het recente momentum van Microsoft is te danken aan kunstmatige intelligentie.

Amy Hood, financieel directeur van het bedrijf, zei tijdens de winstoproep van Microsoft op 30 januari dat de omzetgroei in de Azure- en cloudservicesdivisie de afgelopen periode van 6 punten afkomstig was van AI, vergeleken met 3 punten in het voorgaande kwartaal.

In totaal steeg de omzet bij Azure dit kwartaal met 30%, vergeleken met een groei van 13% op jaarbasis bij AWS.

Microsoft heeft grafische verwerkingseenheden (GPU’s) aan zijn datacenters toegevoegd, zodat klanten AI-modellen in Azure kunnen uitvoeren. Daartoe behoort GPT-4, een groot taalmodel dat tekstgesprekken mogelijk maakt met de ChatGPT-chatbot van OpenAI. Veel bedrijven hebben vergelijkbare generatieve AI-mogelijkheden aan hun producten toegevoegd.

“We hebben nu 53.000 Azure AI-klanten”, vertelde CEO Satya Nadella aan analisten tijdens de winstoproep van het bedrijf.

Jamin Ball, partner bij investeringsmaatschappij Altimeter Capital, zei dat het erop lijkt dat sommige bedrijven Azure specifiek overwegen vanwege de opwinding rond AI en de waargenomen voorsprong van Microsoft op de markt vanwege de nauwe relatie met OpenAI.

Het duurde maanden voordat AWS met een model kwam dat de strijd aan kon gaan met GPT-4. Het bedrijf biedt nu een aantal modellen aan naast zijn eigen modellen, waaronder een van Anthropic, die door Amazon wordt gesteund. Tijdens de winstoproep voor het vierde kwartaal van het bedrijf zei Andy Jassy, ​​CEO van Amazon, dat AWS “de meest uitgebreide verzameling rekeninstances biedt met Nvidia chips”, en dat klanten inclusief Airbnb En Snap maakt gebruik van eigen AI-processors.

De groei van AWS en de uitbreiding van de marges zullen de aandelen van Amazon in 2024 hoger doen stijgen: Evercore's Mark Mahaney

Een woordvoerder van AWS reageerde niet op een verzoek om commentaar.

Zoals het er nu voor staat groeit Azure veel sneller.

En nu de cloudinfrastructuur een groter onderdeel van Microsoft is geworden, goed voor ongeveer 29% van de totale omzet van het bedrijf, is het ook een betekenisvolle bijdrage aan de winst geworden.

Microsoft, die onlangs overtrof Appel om het meest waardevolle beursgenoteerde bedrijf ter wereld te worden, genereerde in 2023 bijna $83 miljard aan netto-inkomsten, vergeleken met $67 miljard het jaar daarvoor. Het Intelligent Cloud-segment met Azure genereerde 46% van de totale bedrijfsinkomsten van Microsoft, tegen ongeveer 27% in 2016.

Naast het bieden van basiscomputers en opslag biedt Microsoft een verscheidenheid aan diensten voor ontwikkelaars, waaronder databases met hoge marges en monitoringtools.

De brutomarge in de cloudgroep van Microsoft steeg van 42% in 2016 naar 72% in het meest recente kwartaal. De divisie omvat commerciële Office-abonnementen, het commerciële deel van LinkedIn en Dynamics 365 enterprise-software en Azure. Hood heeft gezegd dat efficiëntiewinsten kunnen voortvloeien uit verbeteringen op het gebied van stroom, koeling, datacenterontwerp, chips en software.

Yun Kim, analist bij Loop Capital, zei in een notitie dat de omzetgroei van Azure zou kunnen aantrekken.

“We verwachten dat de Azure-activiteiten vanaf volgend boekjaar (of C2H) zullen versnellen, nu de wind van nieuwe workloads van zowel nieuwe cloudimplementaties als GenAI-initiatieven aanzienlijk toeneemt”, schreef hij.

HORLOGE: Amazon heeft het meeste ‘sap’ aan de positieve kant van de Big Tech-aandelen, zegt Mark Mahaney van Evercore ISI

Amazon heeft het meeste 'sap' aan de positieve kant van de Big Tech-aandelen, zegt Mark Mahaney van Evercore ISI