Biden kleineert Netanyahu privé, maar heeft het Amerikaanse beleid ten aanzien van Israël niet veranderd

De Amerikaanse president Joe Biden sluit zich aan bij de Israëlische premier voor de start van de Israëlische oorlogskabinetsvergadering in Tel Aviv op 18 oktober 2023, te midden van de voortdurende gevechten tussen Israël en de Palestijnse groepering Hamas.

Mirjam Alster | Afp | Getty-afbeeldingen

WASHINGTON – President Joe Biden heeft in recente privégesprekken, waarvan sommige met campagnedonoren, zijn frustratie geuit over zijn onvermogen om Israël ervan te overtuigen zijn militaire tactiek in de Gazastrook te veranderen, en hij heeft premier Benjamin Netanyahu als het voornaamste obstakel genoemd. , volgens vijf mensen die direct bekend zijn met zijn opmerkingen.

Biden heeft gezegd dat hij probeert Israël zover te krijgen dat hij instemt met een staakt-het-vuren, maar Netanyahu ‘bezorgt hem de hel’ en is onmogelijk om mee om te gaan, zeiden de mensen die bekend waren met de opmerkingen van Biden, en die allemaal vroegen om niet bij naam genoemd te worden.

‘Hij heeft gewoon het gevoel dat dit genoeg is’, zei een van de mensen over de standpunten van Biden. “Het moet stoppen.”

Biden heeft de afgelopen weken privé gesproken over Netanyahu, een leider die hij al tientallen jaren kent, met een openhartigheid die sommigen van degenen aan de ontvangende kant van zijn opmerkingen heeft verrast, zeiden mensen die hem kenden. Zijn beschrijvingen van zijn omgang met Netanyahu zijn doorspekt met minachtende verwijzingen naar Netanyahu als ‘deze man’, zeiden deze mensen. En in ten minste drie recente gevallen heeft Biden Netanyahu een ‘klootzak’ genoemd, volgens drie van de mensen die direct bekend waren met zijn opmerkingen.

Gevraagd naar Biden’s privéopmerkingen over Netanyahu, zei een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad in een verklaring dat de twee leiders een respectvolle relatie hebben. “De president is duidelijk geweest waar hij het niet eens is met premier Netanyahu, maar dit is een decennialange relatie die zowel publiek als privé respectvol is”, aldus de woordvoerder.

De Amerikaanse president Joe Biden wordt verwelkomd door de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, terwijl hij Israël bezoekt te midden van het aanhoudende conflict tussen Israël en Hamas, in Tel Aviv, Israël, 18 oktober 2023.

Evelyn Hockstein | Reuters

Sinds hij Netanyahu in een berenknuffel omhelsde tijdens een bezoek aan Israël, nadat 1.200 Israëli’s omkwamen bij de terroristische aanval van Hamas op 7 oktober, is Biden steeds meer gefrustreerd geraakt door het stijgende aantal Palestijnse burgerslachtoffers in Gaza, dat nu naar verluidt op 28.000 ligt, en door Netanyahu’s onwil om een ​​vredesakkoord voor de lange termijn na te streven.

De botheid van Bidens persoonlijke, ongefilterde reflecties over Netanyahu, evenals het onvermogen van de Israëlische premier om de tactiek in Gaza te veranderen, suggereren dat de dynamiek tussen de twee leiders een keerpunt zou kunnen naderen.

Israël plant een grondaanval op Rafah, een stad in het zuiden van Gaza waar ruim een ​​miljoen Palestijnen die uit het noorden van Gaza zijn ontheemd, schuilen. Netanyahu heeft beloofd door te gaan met de operatie, ook al hebben Amerikaanse functionarissen herhaaldelijk hun publieke verzet ertegen geuit, tenzij Israël veilige doorgang biedt aan Palestijnse burgers.

Zondag vertelde Biden Netanyahu in een telefoongesprek dat hij gelooft dat “een militaire operatie in Rafah niet mag plaatsvinden zonder een geloofwaardig en uitvoerbaar plan” voor de bescherming en ondersteuning van de Palestijnen die daar schuilen, aldus het Witte Huis in een verklaring.

Het grootste deel van hun 45 minuten durende gesprek concentreerde zich op een langbesproken maar herhaaldelijk uitgestelde overeenkomst tussen Israël en Hamas om gijzelaars te bevrijden die in Gaza werden vastgehouden in ruil voor een pauze in de militaire operaties en de vrijlating van Palestijnse gevangenen, aldus het Witte Huis.

Biden sloeg donderdag een opmerkelijk scherpere toon aan en beschreef de militaire aanval van Israël in Gaza als ‘overdreven’. Ook minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken was vorige week beslist bot na een ontmoeting met Netanyahu in Israël. Blinken zei dat hij tegen Netanyahu zei dat het aantal Palestijnse burgers dat elke dag sterft als gevolg van de militaire operaties van Israël “te hoog blijft”.

Toch zeiden mensen die bekend waren met de privéopmerkingen van Biden dat hij hen had verteld dat hij gelooft dat het contraproductief zou zijn als hij in het openbaar te hard zou zijn tegen Netanyahu.

Bidens frustraties over Netanyahu hebben ook niet geleid tot een grote beleidswijziging, maar zijn regering begint dergelijke opties te overwegen. Twee weken geleden vertelden functionarissen aan NBC News dat de regering het uitstellen of vertragen van de Amerikaanse wapenverkoop aan Israël besprak als hefboom om Netanyahu ertoe te brengen de Israëlische militaire operaties in Gaza stop te zetten en meer te doen om burgers te beschermen.

In een andere mogelijke beleidsverandering meldde NBC vorige week dat regeringsfunctionarissen opties aan het opstellen zijn voor de formele erkenning van een onafhankelijke Palestijnse staat.

Maar zelfs nu Biden zijn retoriek heeft geëscaleerd, is hij nog niet bereid om significante beleidswijzigingen door te voeren, zeiden functionarissen. Hij en zijn assistenten blijven geloven dat zijn benadering van het ondubbelzinnig steunen van Israël de juiste is.

Sommige Democraten in het Congres hebben opgeroepen om voorwaarden te stellen aan de Amerikaanse hulp aan Israël. Andere Democraten, waaronder militaire veteranen die in Irak en Afghanistan hebben gevochten, hebben die ervaring aangehaald en de tactieken van Israël in twijfel getrokken, met het argument dat zware bombardementen en grote aantallen burgerslachtoffers contraproductieve methoden zijn die de extremisten dreigen te voorzien van meer brandstof.

Iets irritants dat Biden in recente privégesprekken heeft geuit, volgens de mensen die bekend zijn met zijn opmerkingen, is dat hij het gevoel heeft dat zijn regering goede deals voor Israël blijft sluiten, zoals onlangs een overeenkomst waarbij Saoedi-Arabië betrokken was, maar dat Netanyahu deze afwijst.

Een overeenkomst om gijzelaars vrij te laten en de militaire operaties van Israël te onderbreken zou een einde maken aan weken van inspanningen op hoog niveau door Biden en zijn topassistenten om een ​​pact tot stand te brengen, waarvan zij hopen dat dit uiteindelijk zou kunnen leiden tot een langdurig staakt-het-vuren.

In misschien wel enkele van zijn meest rauwe recente privémomenten heeft de president echter gezegd dat Netanyahu wil dat de oorlog voortduurt, zodat hij aan de macht kan blijven, zeiden drie van de mensen die bekend waren met zijn opmerkingen.

Tijdens een inzamelingsactie die Biden de afgelopen weken bijwoonde, sprak hij met een kleine groep donoren over Israël en zijn frustraties over Netanyahu. Als reactie op de dank voor zijn steun aan Israël en tegen het antisemitisme, maakte Biden van de gelegenheid gebruik om enkele van zijn standpunten uiteen te zetten, aldus een aanwezige supporter.

‘Ik ben een zionist’, zei Biden, waarmee hij zijn standpunt herhaalde dat Hamas vernietigd moet worden en dat Israël beschermd moet worden, aldus de aanhanger.

Maar Biden uitte ook zijn frustratie over Netanyahu, die vaak ‘Bibi’ wordt genoemd.

“Hij zei wel dat Bibi geweldig begon, maar ‘hij heeft me de laatste tijd lastig gevallen’ of ‘hij heeft me de laatste tijd vermoord’ – een van die dingen”, herinnerde de persoon die aanwezig was bij de opmerkingen van Biden zich. “Hij zegt: ‘Maar hij bewijst een slechte dienst… de laatste tijd.'”