AI-waanzin zorgt ervoor dat Nvidia wat marktwaarde even voorloopt op Amazon

Jensen Huang, CEO van Nvidia Corp.

David Paul Morris | Bloomberg | Getty-afbeeldingen

Nvidia kortstondig overtroffen Amazon.com Inc in marktkapitalisatie op maandag, toen de euforie rond kunstmatige intelligentie de chipmaker naar het vierde meest waardevolle Amerikaanse bedrijf katapulteerde.

Op een recordhoogte van $734,96 was Nvidia $1,82 biljoen aan marktwaarde waard, vergeleken met $1,81 biljoen voor retailgigant Amazon.com en een paar miljard dollar verwijderd van de Google-eigenaar Alfabet Volgens LSEG-gegevens is dit 1,87 biljoen dollar.

De laatste keer dat Nvidia waardevoller was dan Amazon was in 2002, toen ze elk minder dan $ 6 miljard waard waren.

Na Amazon’s hoger dan verwachte omzet tijdens het vakantiekwartaal vorige maand kijken beleggers uit naar de kwartaalresultaten van Nvidia op 21 februari, de laatste megacapfirma die dit winstseizoen rapporteert.

De verwachtingen zijn hooggespannen in de aanloop naar het rapport: de aandelen zijn dit jaar met 47% gestegen, waardoor het de grootste stijger onder de aandelen is. S&P500 componenten.

Uit de klapperende kwartaalresultaten en sterke voorspellingen van Nvidia een jaar geleden bleek dat de chipontwerper op pole position stond in het leveren aan technologiebedrijven die werken aan zogenaamde generatieve AI, zoals chatbots en het maken van afbeeldingen.

De inzet op de sterke vraag naar AI heeft de Nvidia-aandelen een boost gegeven, waardoor het het best presterende aandeel is onder de zogenaamde “Magnificent Seven” met een stijging van 223% in de afgelopen twaalf maanden. Metaplatforms staat op de tweede plaats met een stijging van 163%.

Microsoft in januari ingehaald Appel om het meest waardevolle bedrijf ter wereld te worden, met Alphabet op de derde plaats.