Plaid vraagt ​​een topman van Adyen om leiding te geven aan zijn Europese activiteiten

Plaid’s nieuwe hoofd van Europa, Brian Dammeir.

Plaid

Het Amerikaanse financiële technologiebedrijf Plaid heeft voormalig ingehuurd Adyen directeur Brian Dammeir als nieuw hoofd van Europa, vertelde het bedrijf exclusief aan CNBC.

Dammeir was voorheen het wereldwijde hoofd van Unified Commerce bij Adyen, een rol die hij leidde vanuit het kantoor van het Nederlandse betalingsbedrijf in San Francisco. Dammeir hield toezicht op een belangrijk onderdeel van de activiteiten van Adyen: het samenbrengen van verschillende betalingservaringen, waaronder online, in de winkel en via apps, op één enkel platform.

Dammeir zal de leiding overnemen van Ripsy Bandourian, die voorheen toezicht hield op de expansie van het bedrijf in heel Europa, op een cruciaal moment voor het bedrijf, aangezien het zich vertakt naar andere financiële gebieden, waaronder betalingen en leningen.

Plaid, dat voor het laatst door investeerders werd gewaardeerd op 13,4 miljard dollar in een financieringsronde, biedt technologie waarmee financiële technologie-apps gegevens van de bankrekeningen van mensen kunnen ophalen en namens hen betalingen kunnen initiëren.

Het maakt deel uit van een beweging in financiën en technologie die bekend staat als ‘open banking’, die de openstelling van financiële gegevens voor niet-bancaire financiële instellingen aanmoedigt om de concurrentie in de sector aan te moedigen.

Dammeir vertelde maandag in een exclusief interview aan CNBC dat hetgene waar hij het meest enthousiast over was toen hij bij het bedrijf kwam, “de kans rond open financiering” was, een evolutie op het gebied van open bankieren die lijkt te innoveren op alle financiële gebieden, inclusief kredietverlening.

“Als we aan Europa denken, gaat het erom hoe we mondiaal relevanter kunnen zijn. Hoe kunnen we steeds meer gebruiksscenario’s vinden buiten ons startpunt in fintech.” Dammeir vertelde CNBC.

“Op dit moment gaat het eigenlijk om uitbreiding naar rekening-tot-rekeningbetalingen, maar ook naar kredietverlening en traditioneel bankieren”, voegde hij eraan toe.

Bandourian, voormalig directeur van Booking.com, werd vorig jaar benoemd tot eerste hoofd van Europa van het bedrijf. Ze werkte samen met Keith Grose, voormalig hoofd International van Plaid, die sindsdien het bedrijf heeft verlaten om zich aan te sluiten bij het business-to-business factureringsplatform Sequence.

Bandourian verliet Plaid om “andere passies na te streven”, vertelde een woordvoerder van het bedrijf via e-mail aan CNBC. Dammeir had ‘meer dan tien jaar contact gehad met leidinggevenden bij Plaid’, voegde de woordvoerder eraan toe.

Dammeir nam zijn beslissing om Adyen te verlaten niet lichtvaardig op. De oude fintech-manager bekleedde ruim acht jaar functies bij Adyen in de Noord-Amerikaanse en Europese kantoren, beginnend in de productsector, voordat hij afstudeerde naar algemeen management en strategie in Noord-Amerika en Europa.

Dammeir zei dat Plaid een bredere beweging wilde aanmoedigen in de richting van zogenaamde ‘open financiën’, die de creatie van innovatieve nieuwe producten op het gebied van kredietverlening, verzekeringen en andere delen van het financiële ecosysteem mogelijk zou maken.

Betalingen zijn voor Plaid een grote focus geweest, naast financiële gegevens, waarbij de betalingsvolumes op het platform in 2023 met meer dan 90% zijn gestegen.

Nu wil Plaid samenwerken met partners die verder gaan dan alleen fintechs, gaf Dammeir aan, zonder de namen van potentiële toekomstige partners te delen. Het bedrijf werkt al met onder meer Monzo, Checkout.com, Public en Moneybox.