Northvolt in doorbraak in nieuwe natrium-ionbatterij

Ontgrendel gratis de Editor’s Digest

Northvolt heeft een doorbraak bereikt in een nieuwe batterijtechnologie die wordt gebruikt voor energieopslag en die volgens de Zweedse industriële start-up de afhankelijkheid van China voor de groene transitie zou kunnen minimaliseren.

De Zweedse groep, gesteund door Volkswagen, BlackRock en Goldman Sachs, heeft een natrium-ionbatterij ontwikkeld die geen lithium, kobalt of nikkel bevat – cruciale metalen die fabrikanten met moeite hebben willen verkrijgen, wat tot volatiliteit van de prijzen heeft geleid.

Peter Carlsson, CEO en medeoprichter van Northvolt, vertelde de Financial Times dat de nieuwe technologie tientallen miljarden dollars waard zou kunnen zijn, omdat het regio’s als het Midden-Oosten, Afrika en India openstelt voor energieopslag op batterijen voor de toekomst. Zweedse groep.

Hij schatte dat over tien jaar het orderboek voor energieopslag “even groot of potentieel groter zou kunnen zijn dan het huidige portfolio” van batterijen voor elektrische voertuigen, waarvoor Northvolt orders heeft ontvangen ter waarde van 55 miljard dollar.

“We zijn niet zo afhankelijk van een aantal van deze strategische toeleveringsketens die China op een zeer efficiënte manier heeft gecreëerd”, voegde hij eraan toe.

Northvolt is momenteel Europa’s grootste hoop om te kunnen concurreren met de dominante Chinese, Koreaanse en Japanse batterijspelers. Het is begonnen met de productie van lithium-ionbatterijen voor auto’s en vrachtwagens in een fabriek net onder de poolcirkel in Zweden, en heeft plannen om nog drie fabrieken te openen in Canada, Duitsland en Zweden.

Natriumionbatterijen worden gezien als een goedkoper en veiliger alternatief voor de op lithium gebaseerde batterijen die veel worden gebruikt voor energieopslag, omdat ze beter werken bij zowel zeer hoge als lage temperaturen. Maar de hoeveelheid energie die ze kunnen produceren in verhouding tot hun omvang is lang achtergebleven bij die van lithiumbatterijen, waardoor natriumcellen momenteel onpraktisch zijn voor de meeste elektrische voertuigen waar de ruimte schaars is.

Northvolt zei dinsdag dat het nu een natrium-ionbatterij heeft gevalideerd op het kritische niveau van 160 wattuur per kilogram, een energiedichtheid die dicht bij die ligt van het type lithiumbatterijen dat doorgaans wordt gebruikt voor energieopslag. Lithiumbatterijen die in elektrische auto’s worden gebruikt, hebben een energiedichtheid van ongeveer 250-300 Wh per kg, terwijl batterijen die doorgaans worden gebruikt voor energieopslag ongeveer 180 Wh per kg hebben.

Externe experts zeiden dat Northvolt verder was gegaan dan veel Chinese concurrenten zoals CATL, ‘s werelds grootste batterijfabrikant, die oxiden gebruikte die metalen zoals nikkel, kobalt of mangaan bevatten in hun natriumionbatterijen. Het gebruik van de metalen maakt ze duurder en minder veilig, omdat ze bij lagere temperaturen in brand kunnen vliegen.

De natriumionbatterijen van Northvolt gebruiken in plaats daarvan Pruisisch blauw, een pigment dat voor het eerst werd gebruikt in de 18e eeuw om blauwe verf te maken en waarvan het potentieel voor batterijen voor het eerst werd opgemerkt door Nobelprijswinnaar voor de scheikunde John Goodenough.

Het bedrijf hoopt volgend jaar de eerste monsters aan klanten te leveren en tegen het einde van het decennium de volledige productie te bereiken. Het zou nieuwe fabrieken nodig hebben naast de vier fabrieken die het momenteel heeft gepland om lithium-ionbatterijen voor voertuigen te produceren.

“Het is heel belangrijk om de eerste ex-Chinese speler te zijn die een natrium-ionproduct heeft gevalideerd voor energieopslag”, zegt Iola Hughes, onderzoeksmanager bij batterijadviesbureau Rho Motion.

Maar ze zei dat het potentiële succes van natrium-ionbatterijen zou afhangen van de prijs van lithiumbatterijen, die de afgelopen maanden zijn gedaald, en van hoe snel fabrikanten zoals Northvolt de nieuwe technologie zouden kunnen opschalen.

“Investeerders zijn minder enthousiast dan vorig jaar en een deel van de toekomstige ontwikkeling van de toeleveringsketen voor natriumionen kan worden uitgesteld of zelfs geannuleerd”, zei ze over de Chinese groepen die natriumionbatterijen produceren. “De lage lithiumprijs heeft de kosten-batenverhouding voor natriumionen minder duidelijk gemaakt”, voegde ze eraan toe.

De Zweedse groep is van mening dat de prijs van lithium een ​​onbetrouwbare maatstaf is vanwege de constante prijsschommelingen.

Carlsson zei dat hij dacht dat natrium-ionbatterijen ongeveer een kwart goedkoper zouden zijn dan de lithiumbatterijen die doorgaans worden gebruikt voor energieopslag, die zelf goedkoper zijn dan die in elektrische auto’s. Hij voegde eraan toe dat het vervangen van grafiet door harde koolstof ook de ecologische voetafdruk van de nieuwe natrium-ionbatterij zou verkleinen, terwijl deze tot driemaal de hitteblootstelling van lithiumbatterijen zou kunnen weerstaan.

“De combinatie van thermische capaciteit, kosten en het duurzaamheidsaspect maakt ons erg optimistisch over de mogelijkheden van de technologie. . . Dit is een hele grote kans voor gebieden als het Midden-Oosten, Afrika en India”, aldus de CEO van Northvolt.

Terwijl Northvolt bankiers heeft uitgenodigd om te pitchen voor functies op een beursnotering die deze al volgend jaar op ongeveer $20 miljard zou kunnen waarderen.

Carlsson zei dat Northvolt ervoor zorgde dat het klaar was om een ​​beursgenoteerd bedrijf te worden, maar dat het er ook voor zorgde dat het over voldoende financiering beschikte als de marktomstandigheden niet zouden verbeteren.

“We zorgen ervoor dat we niet afhankelijk zijn van het al dan niet openen van een IPO-venster”, voegde hij eraan toe. Mensen die bekend zijn met de fondsenwerving van Northvolt hebben gezegd dat het bedrijf een schuldfinanciering voorbereidt van meer dan 5 miljard dollar voor zijn huidige Zweedse fabriek.

Video: Een kijkje in de mondiale race om lithiumbatterijen | FT-film