Het bestuur van OpenAI blijft standvastig ondanks de opstand van het personeel over de afzetting van Sam Altman

Ontgrendel gratis de Editor’s Digest

De toekomst van OpenAI blijft onzeker nadat buitengewone inspanningen van werknemers en investeerders om het bestuur af te zetten er niet in slaagden de directeuren ervan te overtuigen af ​​te treden en mede-oprichter Sam Altman opnieuw aan te stellen.

Tegen het einde van maandag hadden 747 van de 770 OpenAI-werknemers een brief ondertekend waarin ze dreigden te stoppen en zich bij Microsoft aan te sluiten als de drie volgehouden directeuren weigerden af ​​te treden en hun beslissing om Altman vrijdag te ontslaan terugdraaien, volgens mensen met directe kennis van de zaak .

Intussen hebben durfkapitalisten die de start-up op het gebied van generatieve kunstmatige intelligentie steunen zich achter de personeelseisen geschaard en zijn zij juridische maatregelen aan het onderzoeken om het bestuur te dwingen de koers te veranderen, aldus meerdere mensen met kennis van hun denkwijze. Eén persoon bij een durfkapitaalfonds dat in OpenAI investeerde, zei dat “er morgen al juridische stappen kunnen worden ondernomen”, zonder te specificeren welke vorm dat zou aannemen.

Maar het bestuur bleef resoluut en bereid om de bereidheid van medewerkers om te stoppen te testen, aldus een persoon met directe kennis van de onderhandelingen tussen het personeel en de directie. In hun brief zeiden de medewerkers dat de directeuren “onze missie en ons bedrijf hadden ondermijnd” door de manier waarop ze Altman ontsloegen en zijn mede-oprichter Greg Brockman zijn positie in het bestuur ontnamen. Brockman verliet vervolgens het bedrijf.

Ilya Sutskever, de laatst overgebleven medeoprichter van het bestuur en hoofdwetenschapper van OpenAI, ondertekende de brief van het personeel nadat hij zich op sociale media had verontschuldigd voor zijn rol bij het ontslaan van Altman, zonder te zeggen dat hij het bestuur zou verlaten. Volgens mensen die bekend waren met de situatie, stond hij onder toenemende druk van het personeel om zijn standpunt dit weekend om te draaien.

Het ontslag van Altman heeft de meest gevierde start-up van Silicon Valley in een diepe crisis gestort, waarvoor geen duidelijke oplossing bestaat. OpenAI loopt voorop in de opkomst van kunstmatige intelligentie, die door velen wordt beschouwd als de belangrijkste technologische doorbraak sinds de smartphone of de creatie van internet.

Het heeft ook een zakelijke kans geboden om te concurreren met AI-bedrijven die vorig jaar werden betrapt door OpenAI’s release van de enorm populaire ChatGPT-chatbot. Bedrijven, waaronder Anthropic en Cohere, kregen maandag te maken met een toename van de belangstelling van OpenAI-klanten die hun weddenschappen wilden afdekken als de sclerose bij de start-up aanhield, volgens mensen met directe kennis van de zaak. Volgens een investeerder in de start-up kropen rivalen ook “overal” bij het personeel van OpenAI in een poging getalenteerde onderzoekers weg te lokken.

In een post op sociale media op maandag vroeg Marc Benioff, CEO van softwarebedrijf Salesforce, OpenAI-onderzoekers om hem hun cv’s te sturen en bood aan om hun salarissen te evenaren. Mustafa Suleyman, oprichter van AI-start-up Inflection, schreef dat de gebeurtenissen bij OpenAI “zo triest” waren, maar dat zijn bedrijf aan het opschalen was. “Kom met ons mee rennen!” hij voegde toe.

In hun brief dreigden de medewerkers het bedrijf ‘op korte termijn’ te verlaten als het bestuur niet van koers zou veranderen. Microsoft beloofde zondag Altman, Brockman en alle andere OpenAI-medewerkers die ervoor kozen om zich bij hen aan te sluiten bij een nieuwe AI-onderzoeksdochter, aan te nemen.

Naast Sutskever zijn de directeuren van OpenAI Adam D’Angelo, CEO van de vraag-en-antwoorddienst Quora, technologie-ondernemer Tasha McCauley en Helen Toner van het Center for Security and Emerging Technology aan de Georgetown University.

Zondagavond hebben ze Altman, die weer op het hoofdkantoor van OpenAI was verschenen, afgewezen en Emmett Shear, medeoprichter van videostreamingdienst Twitch, tot interim-directeur benoemd. Hij verving Mira Murati, de Chief Technology Officer die vrijdag was gepromoveerd tot interim-CEO. Maandagmiddag had de vroege OpenAI-investeerder Vinod Khosla Shear opgeroepen om te stoppen.

Nu beide partijen zich verankerd hebben, zei Altman’s belangrijkste supporter, Microsoft-topman Satya Nadella, dat hij de mede-oprichter van OpenAI zou steunen. In interviews op maandag zei Nadella dat hij dinsdagochtend niet kon zeggen wie de CEO zou worden, maar dat hij Altman zou blijven steunen, ongeacht of hij terugkeerde naar OpenAI of intern bij Microsoft ging werken. De softwaregigant is de grootste financier van OpenAI geweest en heeft hardwareondersteuning en een reeks investeringen geleverd.

Nadella zei dat de 38-jarige ondernemer zijn nevenprojecten zou kunnen voortzetten terwijl hij bij Microsoft werkte. Altman heeft een kernsplijtingsonderneming en een cryptocurrency-project en heeft volgens mensen met kennis van zaken geprobeerd een apparaatbedrijf en een chipbedrijf te starten. “We zullen de bestuursaspecten ervan doornemen”, zei Nadella.

Ibrahim Ajami, hoofd ventures bij Mubadala Capital, onderdeel van Mubadala Investment Company, een staatsinvesteringsfonds van 284 miljard dollar uit Abu Dhabi, zei dat de chaos bij OpenAI heeft onderstreept waarom “het tegenwoordig erg moeilijk is om deze bedrijven te ondersteunen”. Mubadala heeft een partnerschap met Microsoft, maar heeft niet geïnvesteerd in OpenAI.

“Als langetermijninvesteerders zouden we bedrijven waarderen op basis van hun klanten, diepgaande partnerschappen, talent en op de lange termijn verdedigbare slotgracht”, zei hij. “Waar zit dat allemaal vandaag met OpenAI?”

Aanvullende berichtgeving door Camilla Hodgson in San Francisco