Fusie tussen Broadcom en VMware ter waarde van 69 miljard dollar wordt afgerond nadat China de deal heeft goedgekeurd

Ontgrendel gratis de Editor’s Digest

De Amerikaanse chipmaker Broadcom zal woensdag de overname van cloudsoftwarebedrijf VMware afronden, zo maakten de twee bedrijven bekend nadat China de deal van $69 miljard had goedgekeurd.

Peking keurde de fusie onder enkele “beperkende voorwaarden” goed, aldus een verklaring van zijn anti-monopolietoezichthouder dinsdag, als teken dat China bezig was de handelsspanningen met de VS te verminderen te midden van een bredere vertraging van de binnenlandse economische groei.

“Broadcom en VMware hebben vandaag aangekondigd dat ze alle vereiste goedkeuringen van de regelgevende instanties hebben ontvangen en van plan zijn de overname van VMware door Broadcom op 22 november 2023 af te ronden”, zeiden ze kort na de aankondiging van Peking in een gezamenlijke verklaring.

De Financial Times meldde vorige maand dat Peking overweegt de megafusie, die voor het eerst werd aangekondigd in mei 2022, tegen te houden, nadat de VS de regels had aangescherpt om de Chinese toegang tot hoogwaardige chips te blokkeren.

Geopolitieke wrijving tussen Washington en Peking had de snelheid waarmee de deal werd goedgekeurd belemmerd, aldus mensen die dicht bij de situatie in China stonden.

De ontmoeting van deze maand tussen presidenten Xi Jinping en Joe Biden op de Apec-top in San Francisco heeft geleid tot de hoop op een dooi in de betrekkingen tussen de twee supermachten, die de militaire communicatie op hoog niveau hebben hervat en hebben afgesproken een werkgroep voor de bestrijding van narcotica op te richten.

De Chinese staatsadministratie voor marktregulering, de laatste mondiale toezichthouder die de fusie goedkeurde, zei dat zij de deal had opgehouden vanwege zorgen dat deze “de concurrentie zou elimineren of beperken”.

Peking zei dat de goedkeuring afhing van de voorwaarde dat de gefuseerde entiteit geen misbruik zou maken van haar marktpositie, inclusief het toestaan ​​van interoperabiliteit tussen de servers van VMware en andere hardwareleveranciers van derden.

In de regelgevende mededeling stond dat het gefuseerde bedrijf “beschermende maatregelen” moet nemen om de “gevoelige informatie” van de concurrenten van Broadcom te beschermen.

Het waarschuwde ook dat externe hardwarefabrikanten VMware momenteel ‘gevoelige informatie’ verstrekken, zoals productplannen, die Broadcom in zijn voordeel zou kunnen gebruiken zodra de bedrijven zouden fuseren.

De voorwaardelijke goedkeuring zal echter hedgefondsen helpen, waaronder Pentwater, Millennium en DE Shaw, die elk belangen ter waarde van meer dan $350 miljoen in VMware hebben, volgens recente onthullingen over hun belangen eind september. De posities laten zien hoeveel Wall Street heeft ingezet op het succesvol sluiten van de deal.

De deal zou eerder deze maand worden afgerond, maar de deadline werd verlengd tot 26 november. Regelgevers over de hele wereld hebben de deal al goedgekeurd, ook in de EU, Canada, Brazilië en Zuid-Afrika.

In Groot-Brittannië onderzocht de Competition and Markets Authority de zorgen dat de deal het concurrentievermogen van de rivalen van Broadcom zou kunnen schaden als hun producten minder goed zouden werken met de software van VMware, of de kosten van computerservers zou kunnen opdrijven. Een diepgaand onderzoek heeft de deal in augustus echter goedgekeurd.

Aanvullende berichtgeving door Arash Massoudi in Londen