Duitsland bevriest nieuwe uitgavenverplichtingen naarmate de begrotingsproblemen groter worden


©Reuters. BESTANDSFOTO: bondskanselier Olaf Scholz spreekt naast minister van Financiën Christian Lindner en minister van Economie en Klimaat Robert Habeck tijdens een hoorzitting in de Duitse Tweede Kamer, de Bondsdag in Berlijn, Duitsland, 15 november 2023. REUTERS/Annegret

Door Holger Hansen

BERLIJN (Reuters) – De Duitse regering heeft een bevriezing van de meeste nieuwe uitgavenverplichtingen opgelegd. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken dinsdag was dit een noodzakelijke stap nu de coalitie van bondskanselier Olaf Scholz worstelt met een steeds dieper wordende begrotingscrisis.

De bestedingsplannen van de regering werden in de war gebracht door een uitspraak van de rechtbank van vorige week die de regering ervan weerhield 60 miljard euro aan ongebruikte middelen van de pandemie over te dragen naar groene initiatieven, waardoor een Duitse industrie de steun zou kunnen verliezen om haar concurrentievermogen te behouden in een zwakke economie.

De uitspraak heeft de driepartijencoalitie van Scholz onder druk gezet, die de pro-bestedingen van de Groenen tegenover de haviken van de fiscaal conservatieve Vrije Democraten (FDP) plaatst over de vraag of de zelfopgelegde beperkingen op het aangaan van nieuwe schulden moeten worden opgeschort.

Het ministerie van Financiën heeft toekomstige uitgaventoezeggingen voor bijna de gehele federale begroting bevroren, zo bleek uit een brief van de staatssecretaris van Begroting, als teken van hoe serieus het de mogelijke gevolgen voor zijn financiën nam.

De maatregel geldt voor alle ministeries en voor een fonds van 200 miljard euro dat is opgericht om bedrijven door de pandemie en de energiecrisis heen te helpen na de Russische invasie van Oekraïne.

Het fonds van 200 miljard euro wordt nu ook bedreigd door een toekomstige juridische uitdaging van de opkomende belangrijkste oppositiepartij Christen-Democraten (CDU), die vorige week de succesvolle rechtszaak tegen het klimaatfonds van 60 miljard euro had aangespannen.

“Deze stap weerspiegelt de noodzaak van de situatie”, zei een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken over de bevriezing van de begrotingen. “De federale overheid werkt intensief aan oplossingen.”

Minister van Economie Robert Habeck had maandag gewaarschuwd dat de uitspraak van de rechtbank ernstige gevolgen zou kunnen hebben voor het vermogen van Duitsland om zijn industrie te ondersteunen via een groene transitie en te voorkomen dat banen en waardecreatie naar het buitenland verhuizen.

Dat zou de geplande chipfabrieken, de uitbreiding van de toeleveringsketen van batterijen en het koolstofvrij maken van staal kunnen omvatten, zeiden overheidsbronnen maandag.

Kevin Kuehnert, een hooggeplaatst lid van de partij Sociaal-Democraten (SPD) van Scholz, sloot zich aan bij de oproepen aan de regering om een ​​grondwettelijk vastgelegde schuldenrem op te schorten om meer uitgaven vrij te maken. Minister van Financiën Christian Lindner heeft zich tot nu toe tegen een dergelijke stap verzet.

60 miljard euro bezuinigen op de begroting door “de transformatie van onze samenleving ongedaan te maken, bedrijven niet langer te ondersteunen in de internationale concurrentie en daardoor banen te verliezen in Duitsland, dat is niet iets waarvoor de SPD is gekozen”, zei Kuehnert.

In een ogenschijnlijk blijk van eenheid benadrukten Habeck van de Groenen en minister van Digitale Zaken Volker Wissing van de FDP dinsdag hun goede werkrelatie op een digitale conferentie in Oost-Duitsland.

“Voor ons ziet de samenwerking achter de schermen er hetzelfde uit als op het podium”, aldus Wissing.

($1 = 0,9168 euro)