De Russische roebel opent sterker, het hoogste sinds eind juni

MOSKOU, 21 november – De Russische roebel is vandaag hoger geopend en bereikte het sterkste niveau sinds eind juni, in afwachting van valutaverkopen door de exportgerichte bedrijven.

Om 06.41 uur GMT was de roebel 0,57 procent sterker ten opzichte van de dollar op 87,91 en was hij 0,34 procent gestegen om te worden verhandeld op 96,37 ten opzichte van de euro. Het was 0,15 procent gestegen ten opzichte van de yuan tot 12,30.

Vroeg vandaag bereikte de roebel 87,70 per Amerikaanse dollar en 95,76 per euro, het hoogste niveau sinds 30 juni.

Advertentie

De roebel heeft zes weken op rij een wekelijkse groei laten zien ten opzichte van de dollar en is van boven de 100 gestegen sinds vorige maand een presidentieel decreet werd aangekondigd dat sommige exporteurs verplichtte een aanzienlijk deel van de deviezeninkomsten om te zetten.

Belastingbetalingen aan het einde van de maand, waarbij exporteurs inkomsten uit buitenlandse valuta doorgaans omzetten in roebels om aan binnenlandse verplichtingen te voldoen, zullen de roebel deze week waarschijnlijk ondersteunen.

Ook de renteverhoging door de Bank of Russia naar 15 procent eind oktober heeft de munt gesteund. De bank heeft aangegeven dat er wellicht nog een verhoging nodig kan zijn voordat zij kan beginnen met het verlagen van de leenkosten, maar analisten zijn het er in grote lijnen over eens dat de cyclus van renteverhogingen bijna voltooid is.

Advertentie

Ruwe Brent-olie, een mondiale maatstaf voor Ruslands belangrijkste exportproduct, daalde met 0,77 procent naar 81,69 dollar per vat.

Russische aandelenindexen handelden zijwaarts in de eerste minuten van de sessie.

De in dollars genoteerde RTS-index steeg met 0,27 procent naar 1.145,56 punten. De op de roebel gebaseerde Russische MOEX-index noteerde 0,35 procent lager op 3.169,57 punten. – Reuters