Byju riskeert een boete van $1 miljard vanwege schending van de wet op buitenlandse financiering

De Indiase ed-tech gigant, Byju’s, is door het Enforcement Directorate (ED) geslagen met een boete van maar liefst 9.000 crore roepies ($1 miljard) wegens vermeende overtreding van de buitenlandse financieringswetten.

Een NDTV-rapport citeerde bronnen die onthulden dat de ED beweert dat Byju’s tussen 2011 en 2023 ongeveer 28.000 crore ($3 miljard) aan directe buitenlandse investeringen (DBI) heeft ontvangen, en in dezelfde periode ongeveer 9.754 crore roepies naar het buitenland heeft overgemaakt.

Het bericht van de ED voegt een nieuw hoofdstuk toe aan Byju’s tumultueuze reis van startup-sensatie naar juridische onrust. Byju’s, opgericht in 2011 door Byju Raveendran en Divya Gokulnath, bood aanvankelijk online leerprogramma’s aan voor competitieve examens, en breidde zich in 2015 uit met de populaire leerapp. De wijdverbreide acceptatie van de app tijdens de pandemie voedde de groei ervan.

De verliezen na 2021, een waardedaling en beschuldigingen van dwangmatige verkooptactieken en slechte behandeling van werknemers hebben Byju’s imago echter aangetast. Eerder dit jaar deed de ED een inval in het kantoor van Byju vanwege vermoedelijke schendingen van de wet op buitenlandse financiering.