Britse leengegevens geven de overheid een impuls boven de begroting

LONDEN, 21 november – De Britse regering heeft haar leningen voor het lopende jaar onder de verwachtingen liggen, ondanks een stijging in oktober, zo bleek uit officiële gegevens, wat minister van Financiën Jeremy Hunt een impuls gaf aan de vooravond van een belangrijke begrotingsupdate.

De nettoschuldenlasten van de publieke sector bereikten in de zeven maanden tot en met oktober £98,3 miljard (RM573 miljard), aldus het Office for National Statistics (ONS) in een verklaring.

Dat was minder dan de £115,2 miljard die werd voorspeld door de begrotingswaakhond Office for Budget Responsibility (OBR), maar was £21,9 miljard meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.

De ONS onthulde ook dat de leningen in oktober £14,9 miljard bedroegen, een stijging van £4,4 miljard ten opzichte van een jaar eerder, als gevolg van stijgende uitkeringen en rentebetalingen.

Advertentie

Dat was de op een na hoogste lening in oktober sinds het begin van de maandrecords in 1993 en overtrof de OBR-voorspelling van £13,7 miljard.

De begrotingsupdate van de minister van Financiën Hunt, oftewel de Herfstverklaring, wordt morgen verwacht en zou de kansen op herverkiezing van zijn conservatieve regering kunnen bepalen – of de omvang van haar nederlaag.

De partij blijft ernstig achter in de peilingen voordat er volgend jaar algemene verkiezingen worden verwacht.

Advertentie

“De cijfers over de overheidsfinanciën van oktober zullen de bondskanselier er niet van weerhouden om een ​​begrotingsactie in de aanloop naar de verkiezingen te ondernemen”, aldus Capital Economics-analist Ruth Gregory.

“De cumulatieve leningen in de eerste zeven maanden van het fiscale jaar zijn nog steeds £16,9 miljard lager dan de OBR in dit stadium verwachtte.”

De ONS voegde daar vandaag aan toe dat de nettoschuld van de publieke sector eind oktober in totaal £2,64 biljoen bedroeg, oftewel ongeveer 97,8 procent van het jaarlijkse bruto binnenlands product van Groot-Brittannië.

Dat was 2,3 procentpunten hoger dan een jaar eerder en blijft op het niveau dat voor het laatst werd gezien in het begin van de jaren zestig.

“De cijfers van oktober herinneren ons er op tijd aan dat de taak om de overheidsfinanciën op een duurzame basis te brengen nog lang niet voltooid is”, waarschuwde Samuel Tombs, analist van Pantheon Macroeconomics.

De Britse conservatieve regering, onder leiding van premier Rishi Sunak, hoopt dat de begrotingsplannen van morgen de kloof met de belangrijkste oppositiepartij Labour, die wordt geleid door Keir Starmer, zullen verkleinen.

Sunak werd vorige week gesteund door het nieuws dat de Britse inflatie scherp daalde naar 4,6 procent in oktober, tegen 10,1 procent in januari.

Toch blijft dit percentage het hoogste van de rijkste landen van de G7 ter wereld, waarbij Groot-Brittannië wordt geteisterd door een crisis op het gebied van de kosten van levensonderhoud.

“We zijn onze belofte nagekomen om de inflatie te halveren, maar we moeten de Bank of England blijven steunen om de inflatie terug te brengen naar 2,0 procent”, zei Hunt in reactie op de cijfers van vandaag.

‘Dat betekent dat je verantwoordelijk bent voor de financiën van het land.

“Morgen zal ik tijdens mijn Autumn Statement focussen op de manier waarop we de bedrijfsinvesteringen stimuleren en mensen weer aan het werk krijgen om de groei te realiseren die ons land nodig heeft.” — AFP