Amerikaanse kustwacht zoekt bron van ongeveer 1,1 miljoen liter ruwe olie in de Golf van Mexico. Door Reuters


©Reuters. Het Mississippi River Long Distance Sediment Pipeline Project is te zien in Plaquemines Parish, Louisiana, 25 augustus 2015. REUTERS/Jonathan Bachman/File Photo

(Reuters) – De Amerikaanse kustwacht zei maandag dat ze nog steeds op zoek was naar de bron van een lek uit een onderwaterpijpleiding voor de kust van Louisiana in de Golf van Mexico, waarvan naar schatting meer dan een miljoen liter water was vrijgekomen.

De 67 mijl lange pijpleiding werd donderdagochtend gesloten door Main Pass Oil Gathering Co (MPOG), nadat ruwe olie ongeveer 30 kilometer uit de kust van de Mississippi River Delta was opgemerkt, nabij Plaquemines Parish, ten zuidoosten van New Orleans.

“Overvluchtteams hebben vrijdag zichtbare olie waargenomen die zich naar het zuidwesten bewoog, weg van de kust van Louisiana”, zei de kustwacht, terwijl de inspanningen om olie te bergen voortduurden en onderwaterapparatuur de pijpleiding onderzocht om de bron van het lek te vinden.

Hoewel het exacte volume van de geloosde olie niet bekend was, schatte de kustwacht, die leiding gaf aan de schoonmaak, dat de initiële technische berekeningen het volume van het lek op 1,1 miljoen gallons of 26.190 vaten hadden geschat.

Het voegde eraan toe dat er tot nu toe geen meldingen zijn van verwondingen of botsingen op de kustlijn, en dat de oorzaak van het lek wordt onderzocht.

Het Amerikaanse Environmental Protection Agency zei vrijdag dat de kustwacht het National Response Team heeft geactiveerd, bestaande uit 15 federale entiteiten die verantwoordelijk zijn voor het coördineren van de reactie op incidenten met olievervuiling.

Third Coast Infrastructure, eigenaar van MPOG, weigerde vrijdag commentaar te geven en verwees vragen door naar de Kustwacht.