Voedsel en huurinflatie zijn sleutelfactoren in de negatieve economische vooruitzichten van kiezers

Minister van Financiën Yellen: We boeken 'aanzienlijke vooruitgang' bij het terugdringen van de inflatie

WASHINGTON – Minister van Financiën Janet Yellen wees op de voortdurend hogere prijzen die Amerikanen tegenwoordig voor voedsel en huur betalen, vergeleken met de niveaus van vóór de pandemie, als een belangrijke factor die de negatieve kijk van kiezers op de economie aanstuurt.

“Hoewel de prijzen over het algemeen minder snel stijgen, zien Amerikanen nog steeds stijgingen van een aantal belangrijke prijzen, waaronder voedsel, ten opzichte van waar we vóór de pandemie waren. En dit blijft opmerkelijk voor mensen die naar de winkel gaan en winkelen”, zei Yellen tegen CNBC. Squawkbox maandag.

Omdat de totale inflatie het afgelopen jaar is gedaald, liggen de voedselprijzen volgens het Bureau of Labor Statistics consequent boven de basisinflatie. Daar zijn veel redenen voor, variërend van de gevolgen van de oorlog in Oekraïne voor de graanprijzen tot restaurants die hogere prijzen vragen voor menu-items.

Ook de huurprijsinflatie blijft hardnekkig hoog. “De huurprijzen stijgen nu minder snel, maar zijn zeker hoger dan vóór de pandemie”, aldus Yellen.

“Dus ik denk dat we aanzienlijke vooruitgang boeken bij het terugdringen van de inflatie. Maar Amerikanen merken wel hogere prijzen dan ze gewend waren,” voegde ze eraan toe.

Nu president Joe Biden zich kandidaat stelt voor herverkiezing, wordt deze kloof tussen wat de regering-Biden als ‘aanzienlijke vooruitgang’ beschouwt en wat kiezers zien in hun maandelijkse huishoudelijke uitgaven een van de sterkste tegenwinden waarmee Biden wordt geconfronteerd.

Bijna 60% van de geregistreerde kiezers keurt de manier waarop Biden met de economie omgaat af, terwijl slechts 38% het goedkeurt, blijkt uit de meest recente NBC News-peiling die zondag werd vrijgegeven.

De cijfers kwamen overeen met andere peilingen waaruit bleek dat een grote meerderheid van de kiezers de huidige Amerikaanse economie als slecht of redelijk zou beoordelen, ondanks historische niveaus van banengroei.

“Je ziet al deze cijfers op hoog niveau, en die cijfers komen niet overeen met jouw economische realiteit”, vertelde Elizabeth Crofoot, senior econoom bij arbeidsanalysebureau Lightcast, onlangs aan Jeff Cox van CNBC. “Ik weet niet of er goed of fout is, het is gewoon de realiteit van mensen.”

Uit de NBC News-peiling van zondag bleek ook dat Biden voor het eerst de voormalige president Donald Trump achter zich liet in een hypothetische presidentiële wedstrijd in 2024.

Lees meer CNBC-politieke berichtgeving

Tot nu toe hebben het Witte Huis en de Biden-campagne vastgehouden aan een script dat de kiezers uitlegt dat de Amerikaanse economie objectief sterk is, door het ‘Bidenomics’ te noemen, en de president door het hele land te sturen om de economische prestaties van zijn regering aan te prijzen.

Yellen heeft deze tactiek maandag overgenomen. ‘Het is onze taak om aan de Amerikanen uit te leggen wat president Biden heeft gedaan om de economie te verbeteren’, zei ze tegen CNBC. “Ik denk dat als de inflatie daalt, de prijzen niet meer stijgen en de arbeidsmarkt sterk blijft. Amerikanen zullen gaan zien dat we betekenisvolle vooruitgang hebben geboekt.”

Of miljoenen kiezers deze vooruitgang tussen nu en november volgend jaar zullen herkennen, valt nog te raden. Maar het zou het verschil kunnen maken tussen Biden die één termijn als president vervult, of twee.