De olieprijs overschrijdt de $95 per vat vanwege de vrees voor een tekort aan aanbod

Ontvang gratis olie-updates

De olieprijzen klommen dinsdag voor het eerst in 2023 boven de $95 per vat, nadat de aanbodbeperkingen door Saoedi-Arabië en Rusland de bezorgdheid aanwakkerden over een tekort dat de wereldeconomie zou kunnen schaden.

Brent-olie, de internationale benchmark, steeg tot $95,33 per vat en lijkt op koers om deze maand de $100 per vat uit te dagen, waarbij de prijsstijging sinds juni nu de 30 procent nadert.

Het besluit van Saudi-Arabië en Rusland om de voorraden ondanks de stijgende prijzen terug te dringen, heeft de spanningen met de ontwikkelde economieën vergroot. Het Internationaal Energieagentschap waarschuwde vorige week dat ze de wereldoliemarkten “in een substantieel tekort opsluiten”.

Hogere olieprijzen vormen een uitdaging voor het vermogen van centrale banken om de inflatie onder controle te krijgen, terwijl stijgende brandstofkosten kunnen wegen op de economische groei. Riyadh en Moskou kondigden aan dat ze hun vrijwillige olieleveringsbeperkingen, die oorspronkelijk deze zomer zouden aflopen, tot het einde van het jaar verlengen.

“Saoedi-Arabië heeft samen met Rusland de oliemarkt stevig onder controle”, zegt Bjarne Schieldrop van de Noorse bank SEB.

“We hebben een krappe markt, zowel wat betreft de voorraden als de voorraden. . . Er zou dus sprake moeten zijn van een beperkte neerwaartse trend in de olieprijzen.”

Prins Abdulaziz bin Salman, de minister van Energie van Saoedi-Arabië, benadrukte maandag dat de acties van het koninkrijk niet gingen over het “opdrijven van de prijzen” en viel het IEA aan – dat voornamelijk wordt gefinancierd door OESO-leden – en zei dat het zich “beschaamd” moest voelen voor zijn recente voorspellingen. Hij betoogde dat de “jury uit was” over de kracht van de wereldeconomie, wat impliceerde dat Saoedi-Arabië het aanbod preventief moest beheren voor het geval de mondiale groei vertraagt.

Maar de botsing benadrukt een groeiende verdeeldheid tussen de westerse mogendheden en Saoedi-Arabië over het oliebeleid, waarbij het koninkrijk algemeen wordt gezien als assertiever geworden in het opkomen voor zijn eigen financiële belangen ten opzichte van traditionele bondgenoten.

Er wordt algemeen aangenomen dat kroonprins Mohammed bin Salman – de feitelijke heerser van het koninkrijk en halfbroer van prins Abudalziz – voorstander is van een hogere prijs ter ondersteuning van zijn ambitieuze en dure economische en sociale hervormingsprogramma.

Grote olieproducenten zijn ook boos over de drang om het oliegebruik te temperen ten gunste van hernieuwbare energiebronnen en elektrische auto’s, die zij beschouwen als een langetermijnbedreiging voor hun economische veiligheid.

Fatih Birol, hoofd van het Internationaal Energieagentschap, zei vorige week dat het IEA gelooft dat de vraag naar olie, gas en steenkool vóór 2030 een piek zal bereiken. Leden van het Opec-producentenkartel hebben dit standpunt echter bekritiseerd en beschuldigden het IEA ervan de volatiliteit aan te wakkeren en de economie te ondermijnen. vertrouwen in olie-investeringen.

De CEO van Saudi Aramco, het staatsenergiebedrijf van het koninkrijk, zei maandag dat de voorspellingen voor een piek in de vraag naar olie “onder de loep genomen” zijn en dat de mondiale consumptie tegen het einde van dit decennium bijna 10 procent hoger zou zijn.

Westerse regeringen hebben de afgelopen jaren op agressievere wijze voor duurzame energie gepleit, maar willen de olieprijzen nog steeds gematigd houden om de bredere economie te ondersteunen.

Ze willen er ook voor zorgen dat Rusland niet te maken krijgt met olie-inkomsten – de grootste bijdrage aan de begroting van Moskou – nu de oorlog in Oekraïne de grens van achttien maanden nadert. Terwijl de G7 een ‘prijsplafond’ van $60 per vat heeft opgelegd aan Russische olie die via westerse diensten wordt verscheept, maakt Moskou steeds meer gebruik van zijn eigen ‘schaduwvloot’ om de export op gang te houden.

Het Witte Huis beschuldigde Saoedi-Arabië afgelopen oktober ervan zich aan te sluiten bij Rusland, nadat de twee landen de Opec+ hadden geleid bij het terugschroeven van de olievoorraden, ondanks het feit dat Moskou al een energiecrisis had veroorzaakt door de gasleveringen aan Europa terug te dringen.

Maar nu Saoedi-Arabië de afgelopen maanden de productieverlagingen heeft verdiept en uitgebreid, is het Witte Huis terughoudender geweest in zijn publieke reactie, hoewel de druk op president Joe Biden toeneemt om de prijzen onder controle te houden.

De regering-Biden probeert een grote overwinning op het buitenlands beleid binnen te halen door Saoedi-Arabië ervan te overtuigen de banden met Israël te normaliseren, terwijl ze tegelijkertijd de invloed behouden op een koninkrijk dat de banden met China en Rusland versterkt.

Republikeinse kandidaten, waaronder Donald Trump, hebben de stijging van de olieprijzen en Biden’s omgang met Saoedi-Arabië gebruikt om zijn regering aan te vallen in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van volgend jaar.

Analisten van de PVM-oliemakelaardij zeiden dat zes bijeenkomsten van de centrale banken deze week – waaronder die in de VS, het VK en Japan – ‘niets zouden doen om de zenuwen te kalmeren, aangezien de botsing tussen de [oil] aanbod en de weinig geruststellende economische vooruitzichten blijven bestaan”.