De ‘netto nul’-toezeggingen van banken moeten in lijn zijn met de temperatuurlimieten. Door Reuters


©Reuters. FILE FOTO: De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen spreekt tijdens een interview in New York City, VS, 18 september 2023. REUTERS/Shannon Stapleton/File Photo

Door David Lawder

NEW YORK (Reuters) – Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft dinsdag nieuwe principes vrijgegeven voor ‘netto-nul’ financieringstoezeggingen van banken en vermogensbeheerders, waarbij wordt gezegd dat deze zich moeten aansluiten bij de doelstellingen om de mondiale gemiddelde temperatuurstijging tot 1,5 graden Celsius te beperken en dat zij daarin worden gesteund. op basis van geloofwaardige maatstaven en doelstellingen.

Het document, dat werd vrijgegeven toen wereldleiders, beroemdheden en zakenmagnaten samenkwamen in Manhattan om de aandacht te vestigen op de klimaatcrisis tijdens de week van de Amerikaanse Algemene Vergadering, schreef ook voor dat financiële instellingen de beleggingen van hun klanten en portefeuilles in overeenstemming moesten brengen met de temperatuurlimieten.

Het ministerie van Financiën maakte ook bekend dat verschillende filantropische groepen 340 miljoen dollar hebben toegezegd om onderzoek, data en technische middelen te helpen ontwikkelen die bedoeld zijn om financiële instellingen te helpen bij het ontwikkelen en uitvoeren van ‘robuuste, vrijwillige netto-nulverplichtingen’.

De financiering zal ook het werk ondersteunen om de inspanningen voor transitieplanning van niet-financiële sectoren van de economie te vergemakkelijken, aldus het ministerie van Financiën.

Groepen die bij deze toezeggingen zijn betrokken, zijn onder meer het Bezos Earth Fund, Bloomberg Philanthropies, Climate Arc, ClimateWorks, Hewlett Foundation en Sequoia Climate Foundation.

De Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, zei dat het haar doel van de nieuwe principes is om “het belang van geloofwaardige netto-nulverplichtingen te bevestigen en financiële instellingen aan te moedigen die hen ertoe aanzetten een consistente benadering van de implementatie te volgen.”

Ze zei in fragmenten van opmerkingen die later op dinsdag zullen worden gegeven dat er tussen nu en 2050 elk jaar $3 biljoen aan mondiale investeringsmogelijkheden zou zijn in verband met de transitie naar het netto nulpunt.