De Britse toezichthouder belooft dieper te kijken naar de sluiting van bankrekeningen

Ontvang gratis Britse bankenupdates

De belangrijkste financiële toezichthouder van Groot-Brittannië heeft beloofd dat er verder zal worden gewerkt aan de sluiting van bankrekeningen, nadat er felle reacties uitbraken over zijn aanvankelijke oordeel dat politici de toegang tot diensten niet werd ontzegd vanwege hun standpunten.

De Financial Conduct Authority zei dinsdag dat geen van de 34 door haar onderzochte banken, betalingsbedrijven en bouwfondsen ook maar één rekening had gesloten “voornamelijk vanwege de politieke opvattingen van een klant” in de twaalf maanden tot juni 2023. In plaats daarvan ontdekte zij dat slapende rekeningen en bezorgdheid over financiële criminaliteit waren de belangrijkste redenen voor sluitingen.

Nigel Farage, de voormalige leider van de UKIP wiens beweringen dat hij vanwege zijn politieke opvattingen van de bank was gehaald, de regering ertoe bracht het FCA-onderzoek te bevelen, zei dat de bevinding “een complete en volslagen farce was, het is een totale vergoelijking, het is een grap”.

Stadsminister Andrew Griffith nam nota van het “eerste rapport” van de toezichthouder, maar voegde eraan toe dat “er duidelijk meer moet worden gedaan om de inzendingen van de banken te valideren en om ervoor te zorgen dat de FCA de perspectieven van gedebankeerde klanten grondig heeft opgevolgd”.

In haar lange rapport benadrukte de FCA herhaaldelijk dat de gegevens ‘snel’ waren verzameld en dat er aanzienlijke hiaten waren. De oefening begon pas in augustus nadat Farage een nationaal debat over de vrijheid van meningsuiting op gang bracht door te beweren dat hij vanwege zijn politieke opvattingen uit de privébank Coutts was gezet.

Farage publiceerde een dossier waaruit bleek dat de bank had gezegd dat het blijven dienen van hem “niet verenigbaar zou zijn met Coutts”, aangezien zijn opvattingen “in strijd waren met onze positie als inclusieve organisatie”.

Coutts bood uiteindelijk aan Farage als klant te behouden en eind juli was hij nog steeds bij de bank.

“Hoewel geen enkele bank, bouwmaatschappij of betalingsfirma ons heeft gemeld dat ze rekeningen hebben gesloten, voornamelijk vanwege iemands politieke opvattingen, is er verder werk nodig om hier zeker van te zijn”, zei Nikhil Rathi, CEO van de FCA, dinsdag.

Dat werk zal beginnen met het valideren van de gegevens die de FCA al heeft en het opvolgen van “uitschieters” waarbij het vaker voorkomt dat aanvragen worden afgewezen of bepaalde accounttypen worden gesloten dan collega’s.

Een bijzonder punt van zorg zijn de basisbankrekeningen, die zijn ontworpen om ervoor te zorgen dat iedereen een minimaal niveau van toegang heeft tot financiële diensten. De FCA ontdekte dat maar liefst 35,7 procent van deze accounts werd geweigerd en vraagt ​​bedrijven nu waarom dit cijfer zo hoog is.

Rathi schreef in de Financial Times dat de FCA ook “meer wilde begrijpen over wat wordt beschreven als ‘reputationele’ factoren achter een aantal sluitingen”.

“Er zijn banken die al lange tijd rekeningen weigeren van bedrijven die in strijd zijn met het beleid van hun bedrijf. Maar reputatiecriteria mogen niet te ver worden opgerekt”, schreef hij.

De FCA heeft geen tijdschema gegeven voor het voltooien van haar vervolgwerkzaamheden, noch heeft zij zich ertoe verbonden de uitkomst ervan te publiceren.

“De bal ligt volgens mij stevig terug in het kamp van de regering, Andrew Griffith en Jeremy Hunt, dit is niet goed genoeg. . . We hebben ontslag nodig van het bestuur van (FCA), ‘ zei Farageverwijzend naar de stadsminister en de kanselier, in reacties op X, voorheen bekend als Twitter.

Insiders van de regering zeggen dat de ministers gefrustreerd zijn door de snelheid waarmee de FCA aanvankelijk reageerde op de controverse over de bancaire activiteiten, en willen dat de toezichthouder meer “gedetailleerde details” over de kwestie bekendmaakt.

Griffith zei: “Vrije meningsuiting is een fundamenteel mensenrecht. Geen als, geen maar: iedereen moet zijn rechtmatige mening kunnen uiten zonder bang te hoeven zijn de essentiële toegang tot een bankrekening te verliezen.”

Hij voegde eraan toe: “We hebben al actie ondernomen om banken te dwingen elke beslissing om een ​​rekening te sluiten uit te leggen en uit te stellen om de vrijheid van meningsuiting te beschermen – wat betekent dat klanten een opzegtermijn van 90 dagen krijgen en een duidelijke verklaring voor elke sluiting van een rekening. Dat zal dit jaar in wetgeving worden vastgelegd.”

Sarah Pritchard, uitvoerend directeur markten van de FCA, vertelde verslaggevers dat de toezichthouder “heel duidelijk was geweest dat het onwettig is voor een klant om de toegang tot zijn bank- of hypotheekrekening te verliezen vanwege zijn wettelijk geuite politieke opvattingen”.