Biden vraagt ​​tijdens de Algemene Vergadering van de VN de wereld om Oekraïne te steunen


©Reuters. BESTANDSFOTO: De Amerikaanse president Joe Biden stapt uit de Air Force One bij zijn aankomst in New York, VS, 17 september 2023. REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo

Door Steve Holland

NEW YORK (Reuters) – De Amerikaanse president Joe Biden zal zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de VN dinsdag gebruiken om de wereldleiders op te roepen om zich achter Oekraïne te scharen tegen de Russische indringers – en hij hoopt dat de Republikeinen in het Congres dit ook zullen opmerken.

Bidens toespraak op de jaarlijkse bijeenkomst is het middelpunt van zijn driedaagse bezoek aan New York, dat onder meer ontmoetingen zal omvatten met de hoofden van vijf Centraal-Aziatische landen, en de leiders van Israël en Brazilië.

Biden, een democraat, heeft het bijeenbrengen van Amerikaanse bondgenoten ter ondersteuning van Oekraïne tot een leidend onderdeel van het Amerikaanse buitenlandse beleid gemaakt, met het argument dat de wereld een duidelijk signaal moet sturen naar de Russische president Vladimir Poetin dat hij het Westen niet zal kunnen overleven.

“Rusland gelooft dat de wereld moe zal worden en zal toestaan ​​dat Oekraïne zonder consequenties wreed zal worden behandeld”, zal Biden tijdens de toespraak zeggen, volgens een door het Witte Huis vrijgegeven fragment. “Als we toestaan ​​dat Oekraïne wordt opgedeeld, is de onafhankelijkheid van welk land dan ook veilig?”

Biden heeft kritiek gekregen van enkele Republikeinen die willen dat de Verenigde Staten minder geld uitgeven aan de oorlogsinspanningen.

Voormalig president Donald Trump, de koploper voor de Republikeinse nominatie bij de presidentsverkiezingen van 2024, heeft gezworen een snel einde aan de oorlog te zoeken als hij weer aan de macht komt.

Trump heeft zijn scepsis geuit over de betrokkenheid van Washington bij traditionele bondgenoten, waaronder de NAVO, en was complimenteus tegenover Poetin.

Voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy, de leidende Republikein in Washington, heeft zich afgevraagd of de Verenigde Staten miljarden dollars aan wapens naar Oekraïne moeten blijven sturen.

In zijn toespraak wil Biden betogen dat de Russische invasie van Oekraïne in februari 2022 en de bezetting van grondgebied een schending is van het VN-Handvest, waarvan respect voor soevereiniteit en territoriale integriteit een belangrijk principe is, aldus Amerikaanse functionarissen.

“Hij zal met kracht verdedigen waarom het steunen van Oekraïne er echt toe doet, niet alleen voor onze nationale veiligheid, maar ook voor de handhaving van het VN-Handvest en het idee van soevereiniteit en territoriale integriteit”, zei een hoge regeringsfunctionaris.

Een andere regeringsfunctionaris zei dat Biden en Amerikaanse functionarissen zich ook zouden concentreren op het mobiliseren van middelen voor infrastructuur en duurzame ontwikkeling en het bestrijden van de klimaatverandering.

Een stevige meerderheid van de Amerikanen steunt het leveren van wapens aan Oekraïne om zichzelf tegen Rusland te verdedigen en is van mening dat dergelijke hulp bij China en andere Amerikaanse rivalen de wil demonstreert om de Amerikaanse belangen en bondgenoten te beschermen, zo bleek uit een onderzoek van Reuters/Ipsos in juni.

Verwacht werd dat de Oekraïense president Volodymyr Zelenskiy donderdag Biden in het Witte Huis zou bezoeken en ook enkele congresleiders zou ontmoeten.

De Verenigde Staten bereiden een nieuw militair hulppakket voor Oekraïne voor dat samenvalt met zijn bezoek, en het Congres is gevraagd om nog eens miljarden dollars aan veiligheidssteun voor de rest van het jaar goed te keuren.

“We hebben er vertrouwen in dat hiervoor steun van beide partijen zal zijn. Ik denk dat president Zelenskiy dat ook doet”, zei de nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis, Jake Sullivan, tegen verslaggevers.

Na zijn toespraak zal Biden met VN-secretaris-generaal Antonio Guterres om de tafel zitten om de hotspots in de wereld te bespreken.

Later zal hij een topconferentie bijwonen met de presidenten van vijf Centraal-Aziatische landen, een primeur. Het zijn Kazachstan, de Kirgizische Republiek, Tadzjikistan, Turkmenistan en Oezbekistan.

Woensdag zal Biden de Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva ontmoeten en samen met hem deelnemen aan een evenement met vakbondsleiders uit Brazilië en de Verenigde Staten.

Woensdag zal Biden ook zijn eerste persoonlijke ontmoeting hebben met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu sinds Netanyahu afgelopen december weer aan de macht kwam.

Sullivan zei dat ze “een visie voor een stabielere, welvarende en geïntegreerde regio zouden bespreken, en dat ze de nota’s zouden vergelijken over het effectief tegengaan en afschrikken van Iran.”